Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. januar 2008 kl 22.10 Fakta på lørdag: Mysteriet Madeleine McCann

Hva skjedde 3. mai i Praia de Luz?

Madeleine McCann (4) forsvant 3. mai 2007.
Madeleine McCann (4) forsvant 3. mai 2007.
Lille Madeleine McCann fra Rothley, Leichester i England, forsvant fra sin familie torsdag 3. mai 2007 i den lille feriebyen Praia de Luz på Algarve-kysten i Portugal. BBC har laget en fersk dokumentar med unike intervjuer med ekteparet McCann, deres venner samt en rekonstruksjon av hva som skjedde.

I slutten av april dro ekteparet Kate og Gerry McCann med sine tre barn og noen venner til feriestedet Ocean Club i Praia de Luz i Portugal. Familien hadde det fint, men syntes det var litt kaldt, og de hadde tatt med seg for lite varme klær. Dette ga Kate uttrykk for i en telefon hjem til sin mor Susan den nest siste kvelden de var i Praia de Luz.

Forskjellige forklaringer
Madeleine ble borte fra leiligheten familien leide på kvelden torsdag 3. mai, noen dager før hun fylte 4 år. Politiet i Portugal har vært svært opptatt av tidslinjen og hva som skjedde i timene fra ettermiddagen og til midnatt.

Vennene til ekteparet ble avhørt, men har, i følge portugisisk politi, gitt forskjellige forklaringer om klokkeslett. Tapas9, som vennegjengen er blitt kalt av media, byttet på å se etter barna sine.

I denne dokumentaren får vi høre fra Kate og Gerry hva som skjedde torsdag 3. mai.

Bortført av en mørkåret mann?
Vi får også høre en av vennene, Jane Tanner, gi sin vitneobservasjon av en mørkhåret mann som bar et barn bort fra hjørnet av leiligheten der McCanns bodde og over gaten.

– Denne mannen hadde mye klær på seg i forhold til oss britiske turister, forteller Jane Tanner. – Han hadde bukser og en stor, varm jakke. Han hadde halvlangt svart, kraftig hår og var ca 1.80 m høy. Barnet hadde en pysjamas med noe rosa på, lik Madeleine sin, og hadde bare føtter, til tross for at det var ganske kaldt ute. Det som også var rart, var at han ikke bar henne inntil skulderen, men slik man bærer ved, med armene sine ut og barnet liggende over underarmene, sier Jane Tanner.

Jane har aldri blitt avhørt av politiet, til tross for at hun fortalte dem med en gang hva hun så.

Tidslinjen
Torsdag 3. mai klokken 17.30 ble McCann-barna hentet i The Kids Club på feriehotellet av Kate og Gerry. Gerry hadde tennistime klokken 18.00. Gerry spør vennen David Payne om han kan gå og se til Kate og barna klokken 18.30 og høre om de vil komme og leke.

Gerry går tilbake til leiligheten klokken 19.00 og finner Kate og barna der. Barna var for trøtte til å leke, så Gerry leser for dem og barna sovner klokken 19.30. Kate og Gerry tar et glass vin før de går over til Tapas-baren for å spise.

Soveromsdør åpen
Fra restauranten der ekteparet sitter, ser de inngangen til soverommene, men det er noen busker som sperrer litt for utsikten.

Gerry går klokken 21.00 for å se til barna. Soveromsdøren er mer åpen enn vanlig, og han går inn. Alle tre barna sover.

– Jeg sto og så på Madeleine og tenkte på hvor heldig jeg var, sier Gerry. Dette er siste gang han ser henne.

Var noen i leilgheten?
En av teoriene er at kidnapperen allerede var i leiligheten da Gerry kikket til sine barn klokken 21.00. Han kan ha gjemt seg på badet.

Gerry går ut og møter kameraten Jeremy Wilkins. Så går han til restauranten igjen.

Jane Tanner går og ser til sine barn klokken 21.15 og passerer Gerry og Jeremy. Samtidig ser hun den mørkhårede mannen som krysser gaten, bærende på et barn. Jane tenkte da ikke så mye på det, bortsett fra at hun stusset over at barnet var barføtt i og med at det var kjølig.

"Madeleine er borte"
Matt Oldfield, en av de andre i Tapas9-gjengen, går for å se etter McCann-barna klokken 21.30, men han så ikke inn der hvor Madeleine sov. Soveromsdørene var åpne. På dette tidspunktet er også vinduslemmene ved frontinngangen på andre siden av leiligheten blitt åpnet.

Kate går og sjekker klokken 22.00, og da oppdager hun at Madeleine er forsvunnet. Hun roper "Madeleine er borte", ifølge vennen Jane Tanner, som hørte henne.

Politiet blir ringt og kommer fra nærmeste by, Portimao. Så skjer det fatale: Leiligheten blir ikke forseglet og ikke behandlet som et åsted for en forbrytelse. Bevis blir forspilt.

Mistenkte
Torsdag 6. september blir Kate tatt inn til avhør i Portimao. En eller flere politimenn lekker fra avhørene til pressen. Klokken 01.00 om natten er Kate ferdig og får vite at hun nå har status som mistenkt.

Kate får tilbud om å tilstå, så vil hun slippe unna med 2 års fengsel. Dette blir offentliggjort klokken 03.00 fredag 7. september. Briten Robert Murat er allerede mistenkt og er fortsatt det.

Etterforskningsleder får sparken
Ekteparet velger nå å forlate Portugal og reise hjem til Rothley.

Detektiv Goncalo Amaral får sparken 2. oktober for slurvete etterforskning og fordi han ikke har noen bevis som kan underbygge mistanken mot ekteparet. Han er under selv etterforskning for mishandling av Leonor Cipriano, mor til Joana Cipriano (8), som forsvant sporløst fra Figueira, nær Portimao, den 12. september 2004.

Det sies at han mishandlet Leonor for å få henne til å tilstå drap på sin egen datter. Joana Cipriano ble aldri funnet. Og både moren og onkelen ble fengslet for drapet.

I begynnelsen av oktober blir Paulo Rebelo fra politiet i Lisboa satt inn som ny etterforskningsleder.

- Kidnappet
Det private detektivbyrået Metodo 3 mener at Madeleine ble kidnappet. Men hvis hun ikke blir funnet, vil foreldrene forbli mistenkte.

Dokumentar fra BBC (2007)
Originaltittel: Panorama: The Mystery of Madeleine McCann
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956/90158212
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900