Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 30. november 2008 kl 07.03 Sølvsuper

Søskenflokk på 15

Ismail Salad Elmi (foto: NRK / Ingri Garberg).
Ismail Salad Elmi (foto: NRK / Ingri Garberg).
Ismail Salad Elmi i Trondheim vokste opp i Mogadishu i Somalia som en av 15 søsken. Familien bodde på 4 soverom og hadde kjøkken i friluft. Bare de som la seg tidlig, fikk en egen seng.

De andre lå på madrasser på golvet, og de som kom aller senest måtte sove på en veranda fordi det ikke var golvplass nok.

-Selv om vi ikke alltid hadde nok mat og ikke eide noe, følte vi likevel at vi hadde det vi skulle ha, sier Ismail Salad Elmi. Hans egne barn er født og oppvokst i Norge og han forsøker å gi dem det mest verdifulle som han kan gi dem – nemlig røttene sine.

-Vi lærte å tilpasse oss, å finne en egen plass i den store familien. Vi ble kreative, og vi følte tilhørighet.
Etter 16 år i Norge føler han fortsatt takknemlighet fordi han fikk bosette seg her, og at dette skjedde uten hensyn til religion, kultur eller hudfarge.

Da han begynte å studere gikk han mange kilometer hver eneste dag i stedet for å ta bussen fordi han ville sende pengene hjem i stedet.

-Jeg er heldig. Jeg har kone, barn, hus og arbeid, og fordi jeg er født i Afrika er målet mitt å overleve, ikke å være lykkelig som jeg tror er målet for mange nordmenn.

Sølvsupergjest er Ismail Salad Elmi - i samtale med Ingri Garberg - søndag 30. november i NRK P1 kl. 07.03.