Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. februar 2012 kl 19.45 En sterk historie: Einar Lunde

Truet på livet


En reportasjereise i Sør-Sudan i 1982 holdt på å ta livet av Einar Lunde, NRKs korrespondent i Afrika, og fjernsynsteamet fra NRK i Oslo.

Denne historien har Einar Lunde ikke fortalt på TV før, men nå vil han dele den med seerne.

Oppdraget var å lage et julaftenprogram som skulle vise det norske folk hva pengene fra Innsamlingsaksjonen 1981 hadde gått til. Fra NRK på Marienlyst kom det et TV-team, Solveig Helvik, script, Bengt Kristiansen, fotograf og Gunnar Olsen, lydmann. Sammen skulle de lage en reportasje fra Sør-Sudan om prosjekter som var satt i gang der for innsamlingspengene.

Etter filmingen skulle teamet reise tilbake fra hovedstaden Juba via byen Torit. De kjørte fra Juba med sjåføren Gabriel Wajaras. På veien kjørte de ned to barn som løp rett ut foran bilen. Alle i teamet ropte "Stopp!", men sjåføren nølte et øyeblikk og så ropte han: "Nei, de vil drepe meg!"

Med det samme haglet det med steiner og hakker mot bilen, og frontruta foran Einar Lunde gikk i tusen biter. Sjåføren ga full gass. Det ble begynnelsen på en dramatisk biltur.

For teamet var det først utenkelig å kjøre videre, men de forsto snart at det var det eneste de kunne gjøre, de var i stor fare. Einar Lunde husket plutselig rådet han hadde fått fra misjonærer da han første gang var i Afrika.: Kjører du på et menneske eller et dyr, stopp aldri, men kjør videre til du finner myndigheter og meld fra.

Etter 30 år har Einar Lunde, Solveig Helvik og Bengt Kristiansen vært tilbake i Sør-Sudan og møtt igjen sjåføren Gabriel Wajaras. Sammen har de kjørt den samme ruta og gjenopplevd de dramatiske hendelsene fra 1982.

Om serien
Åtte NRK-reportere forteller om møter med mennesker som har gjort ekstra sterkt inntrykk på dem. Annette Groth, Ole Torp, Knut Magnus Berge, Einar Lunde, Morten Jentoft, Sigrun Slapgard, Hans Wilhelm Steinfeld og Gro Holm deltar i dokumentarserien.

Dokumentarserie i åtte deler
Egenproduksjon, 2011
Producer: Solveig Helvik
Prosjektleder: Harald Reitan tlf. 414 76 060
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland, Tlf. 988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900