Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. november 2001 kl 20.00 Barmeny

Festmat

Lars Barmen lager festmat til oss i kveld. Her serverer han havabbor. (Foto: Helge Semb)
Lars Barmen lager festmat til oss i kveld. Her serverer han havabbor. (Foto: Helge Semb)
Lars Barmen utfordrer seg selv til å lage en skrytemeny. Det er den store menyen for de store anledninger.

Oppskriftene er som følger:

Dampet fennikel med kamskjell
4 store fennikelblad
4 kamskjellmuskler
salt og pepper
2 ss olivenolje
2 ts hakket frisk estragon

Trim og skjær fennikelbladene pent og damp dem i en dampkjele i 5 minutter.
Grovhakk kamskjellene og bland dem med olivenolje, salt, pepper og estragon.
Ta opp fennikelbladene og fordel kamskjell i dem. Legg dem tilbake i damperen og damp videre i 1 minutt. Legg dem over på tallerkener og server umiddelbart.

Havabbor med sauce vierge
1 havabbor på 800 g (uer, makrell, torsk, hvitting kan også brukes)
2 ss finhakket løk
2 ss finhakket rød paprika
2 ss finhakket gul paprika
1 ss finhakket sort oliven
1 ss finhakket gressløk
saften av 1 lime
1 dl olivenolje
salt og pepper

Skrap fisken og fileter den. Ta ut evt. bein og del filetene i to stykker hver.
Stek fisken med skinnsiden ned i litt av olivenoljen. Krydre med salt og pepper og vend dem de siste 20 sekundene.

Saus
Fres alle grønnsakene i olivenoljen. Begynn med løk og paprika og tilsett oliven og gressløk til slutt. Smak til med salt, limesaft og pepper.
Anrett fiskefiletene på sausen og server med en gang.

Hjortefilet med sopprisotto
1 finhakket sjalottløk
3 fedd finhakket hvitløk
2 ss olivenolje
150 g risottoris eller grøtris
1/2 l kyllingkraft
100 g små asparges
75 g revet parmesan
100 g assortert sopp
400 g hjortefilet
salt og pepper
4 skiver parmaskinke

Varm oljen i en kasserolle og fres løk, hvitløk og ris til risen er blank.
Tilsett kyllingkraft og kok i 15 minutter. Tilsett asparges, sopp og parmesan og kok i 2 minutter til.

Brun hjortefileten i en panne. Ta den av varmen og la den ligge og trekke i pannen i 5 minutter.

Legg parmaskinke på et bakepapir og dekk med et nytt lag bakepapir. Legg på et lett press og bak skinkeskivene i ovn på 200 grader i ca 15 minutter. Ta dem ut og avkjøl.

Anrett risottoen på tallerkener, skjær opp hjortefileten og fordel på risottoen.
Pynt med parmaskinke og server.

Sitruscarpaccio
2 appelsiner
1 grapefrukt
3 plater gelatin
2 ts syltet grønnpepper
2 ts hakket peppermynte

Skjær skallet av fruktene og skjær ut kjøttet mellom skilleveggene. Press den gjenværende saften ut av fruktene, sil og mål opp 1,5 dl. Løs gelatin i saften og bland med fruktkjøttet.
Tilsett grønnpepper og mynte. Hell alt over i en rund plastboks med 10 centimeter
i diameter og frys ned i minst 4 timer.

Krydderbuljong
1 dl vann
100 g brunt sukker
1 kanelstang
3 stjerneanis
Bland vann, sukker og krydder. Kok opp og avkjøl.

Ta sitruscarpaccioen ut av fryseren og temperer den i 5 minutter.
Skjær tynne skiver av carpaccioen og anrett på tallerkener.
Fordel krydderbuljongen rundt.

Egenprodusert matprogram
Programleder Lars Barmen
Ved Are Fiva og Bjørn Holmgren
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1 Lars Barmen lager festmat til oss i kveld. Her serverer han havabbor. (Foto: Helge Semb)
2 Hovedretten i kveld er hjortefilet med sopprisotto, her servert av Lars Barmen. (Foto: Helge Semb)