Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 23. juni 2006 kl 19.55 Å svømme med hvaler

Til å miste pusten av

Tanya Streeter glir inn i omgivelsene sammen med knølhvalene. (Foto: James Honeyborne)
Tanya Streeter glir inn i omgivelsene sammen med knølhvalene. (Foto: James Honeyborne)
Knølhvaler er kjent for sin vakre sang, men som de fleste andre skapninger i havet, er de lite vant til menneskelig kontakt. Denne BBC-dokumentaren byr på mange vakre bilder når fridykker Tanya Streeter kommer tett innpå de enorme skapningene.

Dersom du ønsker å svømme med knølhvaler, er en god start å lære å holde pusten i seks minutter. Vi blir med når verdensmester i fridykking Tanya Streeter gjør nettopp det i denne dokumentaren.

Som en stor fisk
Streeter svømmer med kun én stor finne på føttene, og siden hun ikke bruker dykkerutstyr, lager hun ikke bobler eller lyder som kan skremme hvalene. Marinebiologene som filmet, tror at dette gjorde at hun ble oppfattet som en stor og vennlig fisk, og dermed slapp inn i varmen. Blant annet opplevde hun å få en serenade fra en syngende hann og bli flørtet med av en kjærlighetssyk hunn.

- Så snart hvalene ser at du ikke er en trussel, kommer de for å finne ut hva du er. Hvis du ikke blir akseptert, glir de bare unna, sier produsent James Honeyborne. – Men fordi Tanya så ut som en fisk, aksepterte de henne.

Britisk naturdokumentar (2005)
Originaltittel: Diving with Whales
Produsent: BBC
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252