Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 28. oktober 2009 kl 19.00 Safari

Kunst som provoserer


Safari er tilbake med ny sesong, og i det første programmet møter vi en av landets mest kjente kunstnere. Hun fylte nylig 80 år. Vi treffer også to yngre kunstnere som vet å provosere.

I kveldens Safari møter vi en vital Inger Sitter som fremdeles har meningers mot. Men 80-åringen vil ikke bruke kunsten som politisk våpen.

Psykose som kunst
Det vil derimot den svenske kunststudenten Anna Odell, som vi også får treffe i kveldens Safari. Hun står bak det kunstverket som har skapt mest debatt i Sverige i år, med "Okänd, kvinna 2009-349701", der hun rekonstruerte sin egen tidligere psykiske sykdom i film, lyd og tekst.

Simulert selvmordsforsøk
Odell stilte seg opp på en bro og simulerte psykose og selvmordsforsøk. Politiet grep inn, og det hele endte med at hun ble tvangsinnlagt og tvangsmedisinert. Store deler av hendelsesforløpet ble filmet med skjult kamera. Kunstneren ville sette søkelys på hvordan psykiatrien fungerer i Sverige, men hvor langt kan man gå som for å avdekke problemer i samfunnet?

Blod og innvoller
Østerrikeren Hermann Nitsch er mest kjent for sine blodige teaterforestillinger med dyreskrotter og innvoller. Kunstneren opplevde massiv kritikk da han på 60-tallet stilte ut et flådd lam. Nå har han fått sitt eget museum i Østerrike i anledning sitt 40-årsjubileum som kunstner.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2009)
Programleder: Jeannette Platou
Prosjektleder: Ingerid Nordstrand
Ved spørsmål: Ingerid Nordstrand tlf:99603903 / 23042493 eller
Kontaktperson i Programinformasjon: Nr Type Justering Beskrivelse Tittel Handling
Jade Josefine Nordahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no