Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. juni 2007 kl 20.55 Bjøro Håland - countrymusikkens gentleman

Stor suksess i USA

Bjøro Håland har vært trekkplaster under høstfesten i Minot, USA, i 20 år. (Foto: Siv Kristin Sællmann)
Bjøro Håland har vært trekkplaster under høstfesten i Minot, USA, i 20 år. (Foto: Siv Kristin Sællmann)
Bjøro Håland har gitt ut 18 plater som er solgt i over fire millioner eksemplarer. Det gjør ham til en av Norges mestselgende artister. Her hjemme har platesalg og popularitet sunket, men i USA er countrysangeren fremdeles voldsomt populær.

Og i countrymusikkens hjemland er markedet stort. – Treffer du først i USA, kan du selge store mengder, for det er så utrolig mange mennesker her, sier Bjøro selv.

Grunnen til suksessen i USA er sikkert flere. De amerikanske musikerne som spiller med Bjøro, mener han er den eneste såkalte "smørsangeren" som er igjen. Og de menneskene som vokste opp med Jim Reeves og Frank Sinatra, elsker at det er noen som fremdeles synger slike sanger som Bjøro gjør, med den dype, voluminøse stemmen.

Bjøro Håland er elsket for sangen og stemmen sin, og han er en populær artist som trekker folk hvert eneste år til den norske høstfesten i Minot, Nord-Dakota i USA. Dette er den største skandinaviske festivalen som holdes i USA. Hvert år kommer det over 60.000 mennesker til denne festivalen.

Karrieren
Karrieren til Bjøro Håland startet på midten av 70-tallet. Sammen med gruppa Country Snakes ble han kjent i Norge etter å ha sunget i "Landhandel"-programmene på NRK, fjernsynet. Populariteten til Bjøro økte utover 70- og 80-tallet, noe som etter hvert førte til et formidabelt platesalg. 40 sølv-, gull- og platina-plater på veggen hjemme i Kristiansand forteller med all mulig tydelighet akkurat det. På 80-tallet lå Bjøro Hålands plater ofte på toppen av platebarometrene.

Etter hvert sank populariteten i Norge, men det skjedde samtidig som markedet i USA åpnet seg.

Norsk dokumentar
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no