Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. mai 2006 kl 22.30 Migrapolis: Et rikt liv

Kan lykken kjøpes for penger?

Albertje Ruud jobber fortsatt i nærbutikken, selv om hun er lottomillionær (Foto: NRK)
Albertje Ruud jobber fortsatt i nærbutikken, selv om hun er lottomillionær (Foto: NRK)
Det er en klisjé at lykken ikke kan kjøpes for penger. Samtidig preges samfunnet av et stadig større velstandsjag. I Migrapolis møter vi tre mennesker som hver på sitt vis har funnet et rikt liv. En millionær, en prest og en antroposof har til felles at de mener det finnes viktigere ting for mennesker enn materiell velstand.

Albertje Ruud pleide å streve med å få endene til å møtes. Helt til hun fikk drømmetelefonen fra Norsk Tipping. – De spurte om jeg hadde en stol å sitte på. Så sa de hvor mye jeg hadde vunnet. Da begynte jeg å skjelve, forteller Albertje.

Albertje jobber fortsatt i kassa i nærbutikken. Før telefonen kom, hadde hun og ektemannen ofte økonomiske bekymringer. Men selv med alle pengene de har, ville de ikke vært de vanskelige tidene foruten. – Lykken finner du når du har det trangt og fælt og må jobbe for å få det til, mener Albertje.

Sognepresten
Det krigsherjede Sierra Leone var lenge det lavest rangerte landet på FNs utviklingsprograms levekårsundersøkelse. Norge har i flere år vært rangert øverst. Presten Joseph Moiba reiste fra krig og nød i hjemlandet til velstand og trygghet i Norge. Men trygghet og velstand er ikke alt, mener Moiba, som nylig ble den aller første afrikanske sognepresten i Den norske kirke noensinne.

- Det finnes to typer fattigdom: mangel på ting og mangel på fellesskap, sier Joseph, som selv har opplevd at folk er flinkere til å ta vare på hverandre i det krigsherjede hjemlandet enn i oljenasjonen Norge. – Det er ikke bare det at man har råd til ting som er viktig, men at man også er takknemlig for det man har mulighet til å skaffe seg, sier han.

Den frivillige
På Solborg gård på Jevnaker bor og arbeider rundt 20 frivillige og 30 psykisk utviklingshemmede. Her driver de biodynamisk gård, snekkerverksted, vevstue og bakeri. Gården er en såkalt Camphill-landsby, forankret i Rudolf Steiners lære. Hit kom Adrian Bowden da han hoppet av karrierejaget for å fokusere på ting han etter hvert skjønte var viktige for ham.

- Jeg kunne ikke fortsette å være med i et materialistisk system som ikke gjorde annet enn å gi meg større lommebok, sier han. Beboerne får ikke lønn, men bor og spiser gratis. I tillegg får de litt lommepenger fra stiftelsen som eier gården. Det er ikke noe å bli rik av, men Adrian og de andre på Solborg drømmer ikke om materielle ting. – Men så ser vi heller ikke så mye på tv, ler han.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Kontakt fra redaksjonen: Maria Myrvoll, tlf: 22 80 82 49
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78