Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 27. juni 2010 kl 15.50 Film: Brokeback Mountain

Kjærlighetens kår

Brokeback Mountain: Jack Twist (Jake Gyllenhaal) og Ennis Del Mar (Heath Ledger) arbeider som sauegjetere en sommer i Brokeback Mountains. (Foto: Alberta Film Entertainment)
Brokeback Mountain: Jack Twist (Jake Gyllenhaal) og Ennis Del Mar (Heath Ledger) arbeider som sauegjetere en sommer i Brokeback Mountains. (Foto: Alberta Film Entertainment)
To unge menn, spilt av Jake Gyllenhaal og Heath Ledger, får jobb som gjetere i fjellene i Wyoming. Da sommeren er over og mennene må ned fra fjellet, forstår de at kjærligheten mellom dem har vanskelige kår.

Jack Twist (Jake Gyllenhaal) og Ennis Del Mar (Heath Ledger) treffes første gang sommer 1963, da de gjeter sauer i fjellene. Følelsene de utvikler for hverandre får etter hvert fritt spillerom, langt fra folk og sosial kontroll.

Men når jobben er gjort og sauene skal ned fra fjellet innser de at et liv sammen blir vanskelig, og ifølge Ennis helt umulig. De drar hver til sitt, og faller begge tilbake i folden. Ennis gifter seg med kjæresten Alma og Jack møter rikmannsdattera Lureen.

Men selv om de to gir etter for forventinger og fordommer, ordner de seg stjålne øyeblikk der de kan være sammen. Ute i naturen og ute av syne treffes de i korte perioder gjennom flere år. Jack gir aldri opp drømmen om at de to skal leve sammen og drive gården til foreldrene hans, men Ennis ønsker ikke å løpe fra sine familiære forpliktelser og en opplevelse fra barndommen sitter så dypt i ham at en tosomt liv mellom to menn synes som en umulighet.

Om filmen
Regien er ved Ang Lee, født i Taiwan og bosatt i USA siden 1978. Han har tidligere høstet applaus for filmer som The Wedding Banquet (1993), Fornuft og følelser (1995), Snikende tiger, skjult drage (2000) og Hulk (2003). Han har blant annet vunnet Gullbjørnen i Berlin og vunnet flere Oscar-priser. Sine første Oscar-statuetter fikk han med Snikende tiger, skjult drage. Filmen var nominert i ti kategorier og vant fire av dem. Med Brokeback Mountain vant Lee prisen for beste regi. Filmen var Oscar-nominert i åtte kategorier, blant annet for beste mannlig hovedrolle (Heath Ledger) og beste mannlige birolle (Jake Gyllenhaal). Jake Gyllenhaal og Heath Ledger fikk med filmen en plass på filmstjernehimmelen. For Ledger, som døde i 2008, representerer rollen som Ennis sammen med hans aller siste rolle, Joker i Batman, hans høydepunkter som skuespiller.

Filmen er sendt tidligere

Amerikansk drama (2005)
Originaltittel: Brokeback Mountain
Regi: Ang Lee
I rollene: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Michelle Williams
Produksjon: Alberta Film Entertainment
Kontaktperson: Presse, tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no