Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. juli 2002 kl 22.00 V30: Bettys tårer

Bettys tårer

Betty overlevde rushelvetet og er nå rusfri og trebarnsmor! (Foto: Cecilie Ellingsen)
Betty overlevde rushelvetet og er nå rusfri og trebarnsmor! (Foto: Cecilie Ellingsen)
Betty Johnsen gråter av glede fordi hun lever; hun overlevde rushelvetet. Samtidig gråter hun av sorg over den tapte ungdomstida, og den tøffe kampen for å komme på beina igjen. Men når hun tenker på alt det rare hun har gjort, brøler hun av latter!

I dag er Betty Johnsen 37 år gammel og trebarnsmor bosatt i Trondheim. For 20 år siden herjet hun gatene i Bergen som husokkupant og narkoman. Det startet som rock mot rus og endte med Betty som fjern søppelnarkoman på evig jakt etter hva som helst å ruse seg på!

Dette er programmet som viser at det nytter å kjempe for å komme ut av rusmisbruket, og at ikke alle rusmisbrukere dør!

Sterke bergensdamer
Vi reiser tilbake i Bettys liv - til Bergen, Oslo og Selbukollektivet i Sør-Trøndelag. Med på reisen er, Tordis og Margrethe, to av Bettys gamle dopvenninner. Sammen er de tre sterke bergensdamer som har kjempet for å komme dit de er i dag - vanlige, rusfrie familiemennesker.

Oddsen for at Betty og venninnene skulle klare seg var dårlige. I fjor døde 327 mennesker av overdose i Norge. Myndighetene har mistet oversikten over hvor mange narkomane det finnes her i landet. De anslår et tall på ca. 10.000 sprøytenarkomane. Bare 3 av 10 som prøver å komme ut av misbruket, klarer det!

Betty klarte det. Uten metadon eller andre medikamenter, men med god hjelp, støtte og tålmodighet – og hun er veldig stolt!

Om V30
Åtte onsdager fremover sender NRK en videreutvikling av forrige V30 som tok for seg noen av de store spørsmålene i livet, som identitet, kjærlighet og idealisme. I høst dreier det seg om den gode, personlige historie som har betydning på flere plan, og du møter vanlige mennesker som deg og meg. Med skjerpet blikk belyses temaer som voldsutviklingen i gatene, muligheten for å velge bort det ikke-perfekte ufødte liv, drømmen om det grønne økosamfunnet, narkotikapolitikk og lengsel etter sine røtter.

NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Cecilie Ellingsen
Prosjektleder: Chris Amble
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder
1. Betty overlevde rushelvetet og er nå rusfri og trebarnsmor! (Foto: Cecilie Ellingsen)
2. Betty (i midten) sammen med venninnene Tordis og Margrethe. (Foto: Cecilie Ellingsen)