Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. september 2003 kl 22.30 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Gudene fra Brasil

Kunstnere med lærkule

Pelé (t.h.) og Garrincha sto skulder ved skulder og ble dobbelte verdensmestre sammen i 1958 og 1962 – her er de motstandere på hver sine klubblag. (Foto: AMIP)
Pelé (t.h.) og Garrincha sto skulder ved skulder og ble dobbelte verdensmestre sammen i 1958 og 1962 – her er de motstandere på hver sine klubblag. (Foto: AMIP)
De to brasilianske fotball-tryllekunstnerne, Pelé og Garrincha, satte for alltid landet på verdenskartet som fotballnasjon. Pelé valgte suksessen og livet, Garrincha ble tatt av sine depresjoner og alkoholen.

"Den sorte perle" og "Fuglen" var tilnavnene folket ga dem. Pelé tålte suksess og besto alle prøver med glans. Garrincha fikk tilnavnet for sin flaksende spillestil som alltid forvirret motstanderen. Han hadde, utrolig nok, ett bein som var kalvbeint, og ett som var hjulbeint! Men om beina var skeive, skapte han alltid kaos i motstandernes rekker.

Skulder ved skulder
Alle fotballinteresserte vet at det brasilianske fotballandslaget gikk til topps i VM 1958, 1962, og 1970. Og at Pelé og Garrincha sto skulder ved skulder og ble dobbelte verdensmestre sammen i 1958 og 1962.

I 1966 glipper det, men fire år senere tar Pelé og kompani sitt monn i igjen i Mexico. Som i 1958 blir Italia utmanøvrert i finalen, men Garrincha er for lengst ute av dansen .

Mestre over alle mestre
Tidlig i 1970 har Garrincha og hans nye kone, sangerinnen Elsa, reist til Roma hvor hun har inngått en jobbkontrakt. Det har alltid vært Garrinchas drøm å spille i Italia, men ingen der vil lenger vite av ham.

Elsa har tatt ham med dit fordi hun vil holde sin mann borte fra flaska under Mexico-VM. Men selv ikke den evige stad kan kurere en alkoholiker.

Et siste come-back
Etter et katastrofalt år i eksil vender Elsa og Garrincha tilbake fra Roma. Hun arbeider utrettelig for at Garrincha skal få en oppreisning, og i 1973 blir hun bønnhørt.

Landets helter fra Mexico-VM trommes sammen for å spille en siste kamp med Garrincha på laget og hedre ham. 135 000 tilskuere møter fram. Selv om han spiller som en skygge av seg selv, er det Garrinchas opp- og nedturer de identifiserer seg med.

Han får all den kjærlighet fra tilskuerne en idrettsstjerne kan få. De kjenner igjen sin egen situasjon i ham. Men det blir mer "spøkelsesballett" enn "fugledans" fra Garrincha i denne avskjedskampen. Selv om beina er like skeive, skaper de ikke lenger kaos i motpartens rekker.

Delirium og Champions League
Pelé gjør et par år senere kometkarriere i USA og blir verdens best betalte fotballspiller. I løpet av tre år fører han Cosmos fram til toppen av Champions League, før han legger opp.

Da Garrincha dør i delirium tremens i 1983, kommer folk fra fjern og nær for å hylle ham. Rios innbyggere har tatt oppstilling, og mange flere følger båren langs strendene og ute på landet: Alle dem som fulgte Pelé og Garrincha i 1958 og 1962 og aldri vil glemme dem.

Innkjøpt britisk-fransk program
Originaltittel: Gods of Brazil
Manus og regi: Jean-Christophe Rose
Produksjon: AMIP i samarbeid med BBC, ARTE France, YLE & TV2/Danmark og med støtte fra MEDIA Programme EU (2002)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57