Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 15. august 2009 kl 22.10 Dokusommer: Eit vanleg liv

Vil bare leve et vanlig liv

Kathrine Bråtane har ført en årelang kamp for et verdig liv. (Foto: Liv Berit Gilberg, NRK)
Kathrine Bråtane har ført en årelang kamp for et verdig liv. (Foto: Liv Berit Gilberg, NRK)
Kathrine Bråtane er lam fra halsen og ned, men aksepterer ikke at det skal hindre henne i å leve som alle andre. Dette er en film om kampen for et vanlig under uvanlig vanskelige forhold.

I begynnelsen dreide Kathrine Bråtanes hverdag seg om å engste seg for og å planlegge de enkleste gjøremål, de helt basale tingene. Hun trenger hjelp av andre for å spise, for å leve.

12 års kamp
Det tok fire år før kommunen innvilget henne 10 timers hjelp i døgnet, selv om hun har legeerklæring på at hun trenger 24 timer. Etter ytterligere seks års kamp fikk hun rett til assistanse 23 timer i døgnet, men bare for ett år av gangen. Hun var avhengig av hjelp fra venner, noen ganger fra tilfeldig forbipasserende.

Parallelt var det den utmattende rettssaken mot If. Den fikk mye oppmerksomhet, og erstatningsbeløpet på 11,2 millioner kroner er tidenes største etter en trafikkskade. IF tilbød i utgangspunktet 250 000 i erstatning med en kompensasjon på 1,42 millioner.

Det vanlige er målet
Denne filmen er laget i løpet av fire år. Det er en historie om å sette seg mål som kan synes uoppnåelige for alle andre enn den det angår. Det er en historie om å ikke miste livsmotet, men å kjempe for verdighet og hjelpen man krav på. Det er en historie om å overvinne hindringer. Målet er så enkelt, så selvsagt: Drømmen om å leve et så vanlig liv som mulig, selv om forholdene er uvanlig vanskelige. Er dette for mye for mye å kreve av en som er avhengig av hjelp hele døgnet? Kan man forlange at hun ber om mindre?

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2006)
Regi, foto, lyd og klipp: Liv Berit Gilberg
Prosjektleder: Cathrine Wiik
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900