Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 2. oktober 2013 kl 19.45 Underveis: En vanlig uvanlig familie

Om å følge hjertet


Stein og Jorann Austrud i Mandal, har adoptert to funksjonshemmede barn. I "Underveis" forteller de om refleksjonene og vurderingene som førte fram til valget, og om det meningsfulle familielivet de har i dag.

Stein og Jorann Austrud hadde et ønske om å få mange barn, og da de bare fikk ett, startet de prosessen for å adoptere. Tidlig i adopsjonsprosessen kom spørsmålet om de kunne tenke seg et barn med spesielle behov. Stein og Jorann hadde ikke tenkt noe videre på den muligheten. I første runde svarte de negativt på det, men etter en lang prosess, både med seg selv og med systemet, hadde holdningene deres endret seg. På nettet fant de en gutt på 3 år med ryggmargsbrokk som trengte foreldre. Stein og Jorann falt pladask. I Underveis forteller de om valget de gjorde.

Usikkerhet
- Han var på en måte vår fra første øyeblikk! Så kjempet vi mot all redselen og all usikkerheten i forhold til diagnosen, for vi ville så gjerne ha ham, forteller Jorann.
Tre år senere valgte de å ta til seg Emanuel på ett år, som også hadde ryggmargsbrokk. Denne gangen var det mye lettere å bestemme seg.

- Man kan ikke ta alle utfordringene på forhånd. Da hadde man ikke turt. Så det er noe med å bare følge hjertet sitt og tenke at dette går vi for. Vi fikk et spesielt hjerte for ham.

For Jorann er det en heltidsjobb å følge opp guttene, og på tross av at Stein reiser mye rundt på turné som musiker, opplever de at de har funnet en samarbeidsform som får hverdagen til å fungere.

Ikke hjelpeprosjekt
- Det er jo tøffe tak, det er utfordrende og det kan være slitsomt. Da er det godt å få gode tilbakemeldinger fra folk rundt. Men det er en balanse der, for våre barn er ikke noe hjelpeprosjekt. De er vår store kjærlighet og det er barna våre, så det må ikke vippe over til at vi er noen flinke snille mennesker som tar oss av dem, sier Jorann.

Stein og Jorann er takknemlige for at de har fått akkurat de barna de har fått, og de ser at det har gitt livet deres et nytt fokus hvor det ikke er så stor fokus på vellykkethet og prestasjoner, men hvor de kan glede seg over det de har.

- Vi er jo en helt vanlig, uvanlig familie. Vi føler oss ikke noe ovenpå av energi og det er ikke noe spesielt i livet vårt som gjør oss noe mer kompetente til å gjøre dette. Det var sånn livet vårt ble, mer eller mindre tilfeldig, og takk og lov for det!

Egenproduksjon fra NRK Temaredaksjonen (2013)
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen Magne Vik Bjørkøy, 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900