Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. september 2000 kl 22.00 Dok22: Velkommen til Australia

Dok22: Velkommen til Australia (t)


NRK1 mandag 11. september kl 22.00
Dok22: Velkommen til Australia

I skyggen av OL

De olympiske sommerleker 2000 står for døren, og Australia har som målsetting å være vertsland for \"de beste leker noensinne\". En sportsglad nasjon har lagt alt til rette for både deltakere og tilskuere. Men hvordan tar nasjonen vare på sine egne urinnvånere? Bak den flotte fasaden finner vi den sjokkerende virkeligheten til aboriginerne - som har tredje verden- status i et første verden-land.

I kveldens britiske dokumentar reiser Emmy-prisvinneren John Pilger tilbake til hjemlandet for å se nærmere på forholdene til landets urinnvånere.

Noen av de største sportsmenn og -kvinner i verden var aboriginere. Men mange av dem, i likhet med de svarte i Sør-Afrika under apartheid, er blitt nektet plass på Olympialaget. En av dem er Charlie Perkins. Han bodde mange år i England før han vendte tilbake til Australia for å kjempe for sitt folks rettigheter.

I dag opprettholdes urbefolkningens tradisjonelle kultur- og samfunnsmønster av omlag 260.000 mennesker. De fleste holder til i reservater og på misjonsstasjoner. Deres økonomiske og kulturelle utvikling er blitt neglisjert inntil forholdsvis nylig, og de blir fortsatt diskriminert, særlig på arbeidsmarkedet.

I løpet av de siste 20 årene har urbefolkningens kunst fått økende oppmerksomhet. Det gjelder særlig de egenartede sandmaleriene. OL-arrangørene har nå tatt kontakt med kunstnerne for å sikre lekene et multikulturelt ansikt.

Press fra urbefolkningen
Etter press fra urbefolkningens egne organisasjoner forsøker myndighetene å integrere dem sterkere i samfunnet. I 1992 kom det en kjennelse i landets føderale høyesterett som annullerte prinsippet om \"terra nullius\" (ingenmannsland). Ifølge dette prinsipper var det australske kontinent å regne som ubebodd før ankomsten av europeiske bosettere, men nå mener man at aboriginerne virkelig eksisterte som folkeslag med rettigheter lenge før landet ble en britisk koloni. I 1994 kom en lov som regulerer krav om landrettigheter reist av urbefolkingen.

NRK1 mandag kl 22.00

Bilde
Kveldens britiske dokumentar ser nærmere på forholdene til Australias urinnvånerne, som lever i skyggen av OL 2000.

Britisk dokumentar fra Carlton International
Ved John Pilger
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Siri Grønning Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)