Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. desember 2003 kl 00.00 Migrapolis

Et fungerende demokrati

Yalcin Dede er opprinnelig fra Tyrkia, men er norsk statsborger. Vi blir med ham på hans første oppgave som meddommer i en norsk rettssal (Foto: NRK)
Yalcin Dede er opprinnelig fra Tyrkia, men er norsk statsborger. Vi blir med ham på hans første oppgave som meddommer i en norsk rettssal (Foto: NRK)
Et demokrati fungerer bare hvis mange mennesker er aktive og tar sin del av samfunnsansvaret. Det er roller og funksjoner som må fylles, og det trengs vaktbikkjer og opprørere. For noen er sivil ulydighet også en del av "borgerplikten".

Full av forventning, og i flunkende nye klær stiller Yalcin Dede til sin første arbeidsdag i Oslo Tinghus. Opprinnelig er han fra Tyrkia, men han har bodd i Norge i mange år og er norsk statsborger. At han kunne være meddommer i rettssaker, ja, at det faktisk er hans borgerplikt, ante han ikke før han ble innkalt.

Rettsapparatet har i dag få meddommere med minoritetsbakgrunn – målet er at meddommerne skal utgjøre et representativt utvalg av befolkningen. Kravene er at man behersker norsk og har stemmerett ved kommunevalget.

Reporter Marianne Tveit blir med Yalcin Dede på hans første juridiske oppdrag.

Sjef for sivil ulydighet
Ane Kismul meldte seg inn i organisasjonen Natur og Ungdom under oppveksten i Nord-Norge. Bare 11 år gammel var hun da engasjementet mot miljøforurensing fikk henne til å aktivisere seg. I dag er hun leder for en organisasjon som er kjent for sivil ulydighet og protestaksjoner. Hun mener at miljøaktivistene tar et helt nødvendig samfunnsansvar, og at det er deres plikt – så lenge politikerne ikke kjenner sitt ansvar for fremtiden.

Reporter Thanh-Tam Ngo blir med henne en natt hun skal ut på hemmelig oppdrag.

Varaordfører fra en annen verdensdel
Harjeet Jassal er blitt varaordfører på Røst. Etter ni år i havgapet har de innfødte full tillit til den indiske kvinnen. Hun ble valgt inn for Sentrumslista til sin egen overraskelse, men har ingenting imot å gå løs på oppgaven. Selv sier hun at hun alltid har følt seg hjemme på Røst – ingen blir behandlet som fremmede der. Det bekreftes av hennes innfødte venner. De mener at "innvandrer" er et positivt begrep på Røst, og det er de litt stolte av.

Harjeet viser reporter Rajan Chelliah rundt i kommunen sin, og demonstrerer hvordan man fisker torsk nordpå.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen NRK
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83