Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 9. september 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Hellas

Fra Akropolis til dragesjøen


Det er mange høydepunkter - både i konkret og i billedlig forstand - på Christina Changs rundreise i Hellas. På en høyde over Athen troner Akropolis, antikkens høyborg. Høyt til fjells, mot grensen til Albania, ligger Dragon Lake. I dens hemmelige dyp skal det ifølge sagnet leve en drage.

Det sies at Athen er den siste byen i Europa og den første i Asia - og at byen har hjernen i vest, men hjertet i øst. Athen er en kosmopolitisk by med 3,5 millioner innbyggere. Dens rike og sammensatte historie har også satt sitt preg på dagens Athen der ulike stilarter finnes side om side. Også kulturelt er Athen en mangfoldig by som har mottatt impulser både fra øst og vest.

Christina Chang bestemmer seg for å utforske Athen ved hjelp av en motorsykkeltaxi. Et av byens største problemer er den tette trafikken. Ikke bare hindrer den framkommeligheten - langt alvorligere er det at forurensningen er i ferd med å ødelegge mange av de unike historiske byggverkene, blant dem Akropolis.

Å oppleve solnedgangen over Akropolis er vidunderlig. Men Athen har også mye å by på etter mørkrets frambrudd. Etter midnatt åpner en ny verden av opplevelser seg. Vi skal bli med Christina på en musikkbar der det spilles "gresk blues".

Øytur
Fra havnebyen Pireus er det mulig å ta båt til de fleste greske øyene. Vi skal til Chios som ikke så mange turister har oppdaget ennå. Mange av landets største shippingdynastier holder til her. Øya som var en av de mest velstående i Egeerhavet, fikk i sin tid store inntekter fra mastikstreet, og vi skal se hvordan sevjen tappes og brukes i så ulike produkter som parfyme, sjampo, tannkrem og tyggegummi. På Chios finnes også et vakkert bysantinsk kloster fra 1200-tallet som i dag er hjem for én enslig munk.

Fortid og nåtid
Fra Chios tar Christina fly tilbake til Athen og videre med buss til Nafplio som en gang var grekernes hovedstad. Det sies med overbevisning at denne vakre, gamle byen er som skapt for romantikk. For Christina blir Nafplio inngangsporten til Peloponnes. Hun besøker stedet der antikkens Sparta skal ha ligget for å finne ut om dagens innbyggere er like krigerske som sine forgjengere.

Etter et dypdykk i historien skal vi også innom gresk mytologi. Christina setter kursen sørover på leting etter Hades' hule - inngangen til dødsriket. Hades var nemlig de gamle grekernes gud for underverdenen.

Dragen som ifølge sagnet holder til i innsjøen Dragon Lake høyt oppe i fjellene helt nord i Hellas mot grensen til Albania, viser seg vanligvis ikke for turister. Men Christina får med seg en lokal guide og begir seg i vei på den sju timer lange vandringen opp til dragesjøen.

Om serien
"Lonely Planet" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er tv-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I "Lonely Planet" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. "Lonely Planet"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Reiseserie for og med ungdom - serie 6
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tilf 23 04 78 53

Bilde
"Lonely Planet"s reporter Christina Chang tar oss i kveld med på en rundreise i Hellas. Mange av de stedene hun besøker ligger utenfor turistenes vanlige reiseruter.


LENKER
  • Lonely Planet