Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. august 2000 kl 20.05 Profil: Martin Andersen Nexø (1869-1954)

Profil: Martin Andersen Nexø (1869-1954)

NRK2 søndag 6. august kl 20.05
Profil: Martin Andersen Nexø (1869-1954)

En patriarkalsk anarkist

Han skrev rørende bøker om fattigfolks liv. På sin 80-årsdag mottok han gratulasjonstelegram fra formann Mao. Men i hjemlandet Danmark ble Martin Andersen Nexø satt i fengsel. Han roste Stalin og ble æresborger i Ulbrichts DDR.

I kveldens portrettprogram ser vi på denne ruvende litterære skikkelsen med 1990-årenes øyne. Hvordan var han som menneske, som familiemann, midt i all internasjonal hyllest?
Oldebarnet, Stine Korst, har laget dette portrettet. Hun var ett år da Nexø døde, og nysgjerrigheten, som hun deler med sin oldefar, har drevet henne. Og det er forståelig, for figuren Nexø er gåtefull. Hvordan kunne han, hederlig og fryktløs, godkjenne hva han ikke kunne unngå å se i Stalins Sovjet?

Forfengelig
Svaret er forfengelighet, mener mange. Forfengelighet og det enda mer allment menneskelige behov for å tro på noe og ulyst til å se sin tro forrådt - disse to tingene er det som forklarer Nexøs ynkelige figur i Moskva, hvor han retter på seg selv for å høres begeistret ut.
Nexø ble feiret i Sovjet og DDR i en grad som det er vanskelig å forestille seg nå. Filmen dokumenterer både dette og hvor åpenlyst og nesten barnslig smigret han var.

Patriark og demagog
Bak hjemmets fire vegger var han med oldebarnets ord en stivsinnet patriark og en kompromissløs demagog - og libertiner. Han forlot kone nummer to og fem barn for å gifte seg med en kvinne som var 33 år yngre enn ham. Den første forlot han med to barn.

I 1954 fikk Nexø en heltebegravelse etter sovjetisk kultisk mønster i Danmark, selv om han aldri lot en anledning gå fra seg til å rakke ned på fedrelandet.

Men når alt dette er sagt, så står Nexøs to i ordets beste forstand folkelige figurer, Ditte menneskebarn og Pelle Erobreren, igjen etter ham. Den siste er gjort til allemannseie gjennom Bille Augusts film med samme navn.

NRK2 søndag kl 20.05
Tidligere sendt 10.10.98

Dansk produksjon
Av Stine Korst
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Inger Larsen, 23 04 74 83