Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. mai 2007 kl 20.20 Faktor: Den utålmodige aktivist

Kjemper for miljøet

Ingeborg Gjærum (21) er 1. nestleder i Natur og Ungdom og krever at miljøendringene må tas på alvor. (Foto:Gerd Inger Polden, NRK)
Ingeborg Gjærum (21) er 1. nestleder i Natur og Ungdom og krever at miljøendringene må tas på alvor. (Foto:Gerd Inger Polden, NRK)
Denne våren har FNs klimapanel lagt fram 3 delrapporter som slår fast at klimaendringene er menneskeskapte. I to travle måneder har Faktor fulgt Ingeborg Gjærum og de unge aktivistene i Natur og Ungdom i kampen for miljøet.

Rapporten slår fast at temperaturen og spesielt havnivået vil øke i flere hundre år samme hva slags klimakutt verden kan oppnå. Men størrelsen på økningen vil avhenge sterkt av hvor store utslippene blir fremover.

- Klimaendringene er allerede i gang. Vi må komme bort fra at det er et kjempeproblem som kommer en gang om 100 år. De er i gang allerede. Det er snakk om å avverge en krise her, sier Ingeborg Gjærum, 1. nestleder i Natur og Ungdom. Hun tilhører dagens generasjon unge som roper varsku på vegne av miljøet.

Dårlig tid
Derfor er det en travel vår for Ingeborg og de andre i Natur og Ungdom. De kjemper for å få politikere og alle oss andre til å forstå at det ikke lenger hjelper med snakk. Tiltakene må settes i gang nå. Jorda tåler ikke flere utsettelser. I førti år har Natur og Ungdom vært samfunnets vaktbikkje når det gjelder miljø, og Ingeborg opplever at hun er del av en viktig tradisjon. Hun har vært 1. nestleder i snart halvannet år og har fire år igjen til pensjonsalderen, som er 25 år i Natur og Ungdom. Både hun og miljøet har dårlig tid.

Krever handling, ikke prat
Femten år etter miljøkonferansen i Rio har media igjen oppdaget miljøspørsmålet, og oversvømmes av oppslag. Det gjør det lettere for ungdommene å slippe til med sitt budskap, men det er også en utfordring. Ingeborg mener de har en viktig oppgave i å vise folk skille mellom de som bare henger seg på bølgen og snakker om miljø, og de som faktisk gjør noe. Og det er i oljeindustrien og transportsektoren det haster mest. Derfor er igangsetting av prosjektet med rensing av gasskraftverket på Kårstø hovedsak for Natur og Ungdom denne våren.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2007)
Programansvarlig: Gerd Inger Polden, tlf 41 46 92 77
Prosjektleder Program Oslo: Cathrine Wik, tlf 93 22 74 80
Redaktør Faktor: Oddbjørn Rosnes
Presseansvarlig: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no