Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. januar 2008 kl 19.55 Berulfsens pengebinge: Pengenes historie

Ny serie fra Berulfsen

Torkjell Berulfsen lar pengene flomme (FOTO: Sigurd Fandango)
Torkjell Berulfsen lar pengene flomme (FOTO: Sigurd Fandango)
Med utgangspunkt i Torkjell Berulfsens slentrende, informative og assosiative stil inviteres seerne til en reise i pengenes historie - fra enkle byttemidler som stein og kakaobønner til dagens "virtuelle" nettpenger på plastkort.

Penger handler om vekselvirkning med politisk, økonomisk og sosial historie og forklarer samfunnsutvikling. Berulfsen skal vise at penger alltid - også i dag - angår absolutt alle og styrer våre liv. Visste du at regjeringer har drevet med falskmyntneri? - At en svensk 10-daler fra 1644 veide 19,7 kg?

Skatt, krakk, makt og børs…
Serien deles opp i temaer som skatt, krakk, makt, børs, gambling og byttemiddel - for å nevne noen. Historiske fakta parallellføres med dagens situasjon, gjenkjennbar og lett forståelig for seeren. Som i foregående serier vil det bli brukt ironiske, humoristiske "rekonstruksjoner", og vi vil reise jorda rundt for å sette begrepet penger i et bredest og mest mulig allmennmenneskelig perspektiv.

Infotainment-veteranen Berulfsen
Berulfsen fokuserer på hva penger betyr for deg og meg og beveger seg i kjent stil fritt i tid og rom. Slik sett bygger serien på de samme elementene som har gjort Torkjell Berulfsen til kanskje Norges beste infotainment-programleder for meget brede seergrupper.

Kron eller mynt?
Førsteamanuensis Svein H Gullbekk ved Kulturhistorisk museum ved UiO er seriens medforfatter og medvirker gjennom hele serien. Fotballkamper begynner med myntkast: Caput et naves, som de sa i det gamle Roma. Berulfsens fargerike ble ikke slått til mynt eller krone, men kanskje til terningkast 6?

Første episode: Pengenes historie
Torkjell Berulfsen har igjen vært på en verdensreise, og denne gangen i pengenes verden: - I hele mitt arbeidende liv har jeg forholdt meg til penger, ja litt før det også, men da bare maste jeg meg til dem . Men å forklare penger, hva det egentlig er? Det har jeg ikke prøvd meg på før nå, sier programlederen, som i sin forrige serie tok for seg fargene.

Penger påvirker alle
Programseriens utgangspunkt er det faktum at penger påvirker oss alle. De bestemmer hvordan vi lever og hva vi kan gjøre, de nesten bestemmer hva vi kan drømme om. For de fleste av oss er faktisk penger det viktigste i våre liv. I hvert fall nesten.


Hva er penger?
Og som alle gode historier begynner også denne med begynnelsen, derfra reiser vi på kryss og tvers gjennom tid og rom og ender opp med dagens digitale penger som står og lyser mot oss på skjermen nærmest som en påstand basert på tillit. I første program av totalt åtte, åpner vi døren til Berulfsens pengebinge og spør rett og slett: hva er penger?

Underholdningsserie i 8 deler
Produsert for NRK av Nordisk Film (2007)
Prosjektleder: Hanne Hopland
Manus og regi: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt:Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no

Blir også sendt onsdag 9. januar på NRK2.