Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 10. mai 2002 kl 00.10 Moby - født 11. september 1965

Møte med plateaktuelle Moby

Moby er aktuell med ny plate i mai. (Foto: Danny Clinch)
Moby er aktuell med ny plate i mai. (Foto: Danny Clinch)
For få år siden eksisterte artisten Moby kun for de spesielt interesserte. Under avslutningsseremonien i Salt Lake City opptrådte han for en hel verden. Per Sundnes møtte en fornøyd Moby i London.

Forrige gang Per Sundnes møtte Moby, var det få journalister som var interessert i å prate med den smale artisten. Moby hadde akkurat sluppet den første singelen fra albumet Play, og ingen kunne spå at han ville selge ti millioner av akkurat dette albumet. Da Sundnes traff Moby igjen etter suksessen, måtte han nærmest slåss med verdenspressen for å få intervjuet stjernen.

Preget av terroren
Den 11. september i fjor fylte Moby 36 år, men det ble ingen feiring. Terrorangrepene mot New York har også satt et sterkt preg på det nye albumet ”18”. Albumet er mørkere enn tidligere utgivelser, men signaliserer også håp.

I tillegg til å snakke om tragedien forteller han i dette intervjuet om hvordan han har opplevd sin egen plutselige suksess. Vi får også vite hvordan han går frem når han komponerer, og hans egne tanker om mytene som har oppstått rundt ham.

Samfunnsengasjert
At det nye albumet er preget av terrorhandlingene den 11. september burde ikke komme som noen overraskelse. Moby er svært samfunnsengasjert, og er blant annet opptatt av dyrs rettigheter. Han har i flere av de foregående albumene trykt små essays i cd-coverene. Disse tar blant annet for seg fundamentalisme, intoleranse, miljøvern, fengselsforhold og det han kaller kulturell konservatisme.

Overraskende suksess
Moby fattet tidlig en spesielt sterk interesse for elektronisk musikk, og var lenge en alternativ artist, ukjent for de store massene. Spennet innenfor Mobys musikkstil er stort, og derfor kom nok utgivelsen av albumet Play i 1999 som en overraskelse for mange. Dette er på mange måter det mest kommersielle albumet Moby har laget, men likevel så spesielt at han hadde problemer med å få spilt singlene på amerikansk radio. Også musikk-kanalen MTV har vært måteholdne med å vise musikkvideoene hans i sine program, til tross for det enorme platesalget. Likevel har musikken hans ofte akkompagnert bilder på skjermen; samtlige 19 spor på Play er lisensiert i reklamefilmer.

For øvrig er Moby en stor fan av Røyksopp, og håper at de kunne tenke seg å remikse noen av låtene hans.

Egenprodusert ved NRKs underholdningsavdeling
Prosjektansvarlig: Niels Bierge, tlf. 23 04 91 15
Reporter: Per Sundnes, tlf. 23 04 26 75
Presskontakt: Hilde Ljøen(tlf. 23 04 72 36)

Bilde (3 motiver)
Moby er aktuell med ny plate i mai. (Foto: Danny Clinch)