Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 11. mars 2008 kl 20.10 Dokumentar: Når passer det å få barn?

Passende barn

Programleder Kate Silverton sammen med  Ashleigh Thomas Epsley (18) som nettopp har født sitt første barn, sønnen Reio. (Foto:BBC)
Programleder Kate Silverton sammen med Ashleigh Thomas Epsley (18) som nettopp har født sitt første barn, sønnen Reio. (Foto:BBC)
Når i livet er det ideelle tidspunkt å få barn? Står vi overfor en befolkningskrise? Hvorfor velger europeiske kvinner å få barn senere i livet? I en BBC-dokumentar ser vi nærmere på en kinkig tendens som muligens varsler en kritisk utvikling.

"Antallet arbeidsdyktige kommer til å bli mindre enn den delen av eldregenerasjonen som er utenfor arbeidslivet. Her står vi overfor litt av en utfordring, og følgene kan bli kritiske for en del europeiske land," uttaler Jonathan Grant, britisk statistiker og forsker på fruktbarhetsratene i Europa, i programmet.

Prekær fordobling
Bare i løpet av de siste ti årene er tallet på kvinner som er førstegangsfødende etter fylte 40 år fordoblet. Etter hvert som kvinnene utsetter å få barn, faller også sannsynligheten for at de i det hele tatt får noen. Så i dag er mer enn hver femte kvinne i de europeiske landene barnløs.

Åpenbar risk
Har kravene til utdannelse, karriere og finansiell sikkerhet og strevet med å finne en egnet partner før man stifter familie, blitt for kompliserte?
I sendingen uttaler en kjent britisk ekspert på fruktbarhet at kvinner som utsetter å få barn, tar en åpenbar risk. "Hva mange ikke innser, er hvor sterkt fruktbarheten minsker mellom 35 og 40 år hos en kvinne. Etter denne tid vil mange kvinner finne det meget vanskelig å bli gravid," forklarer professor Bill Ledger i programmet.

Cheryl, Helen og Linda
På et hospital i Sheffield møter vi forskjellige kvinner som enten har født, som skal til å føde eller som strever med å bli gravide.

Blant dem er Cheryl (36) som opprinnelig ønsket seg seks barn, men som har utsatt å få et helt til nå. Helen (38) var en typisk ungkarskvinne med eget firma, men hva har fått henne til å sette to barn til verden i løpet av de siste tre årene? Linda (45) er skuespiller med en vellykket karriere. Siden hun rundet 40 år, har hun forsøkt å stifte familie, men etter fem år strever hun fortsatt med å bli gravid og mottar nå medisinsk hjelp for å bli det.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Right Time for a Baby - Panorama
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no