Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. september 2011 kl 20.15 Jobben er livet - Premiere!

To historier om å finne balansen


Vi tilbringer mye av vår våkne tid på jobben. Har du tenkt på hvordan jobben vi har påvirker livene våre også utover arbeidet? Gjennom dokumentarserien "Jobben er livet" får vi ti portretter av ulike liv, fortalt gjennom jobben disse menneskene har.

For mange er jobben selve livet. De jobber ikke for å leve, men lever for å jobbe. Arbeidet er like mye en hobby, et levesett som det er en måte å tjene til livets opphold. Det er ikke nødvendigvis det å lage seg en karriere som er drivkraften, det er mer arbeidet i seg selv som nesten tar over hele tilværelsen. Da er det ikke alltid så lett å være barn eller ektefelle.

Om serien
Dette handler om tema vi kan kjenne oss igjen i; å finne balanse i en travel hverdag, å velge seg en karriere med plass for barn, å kjenne på familiens forventninger og pliktfølelse. Forsøke å få til noe, til tross for ytre motstand og konkurranse. Å være stolt av en jobb andre anser som "tabu". Og, når det butter i livet, og man ikke klarer det man pleier, - hvor viktig blir det ikke da å klare å komme seg tilbake på jobb?

Dagens episode
I denne episoden av Jobben er livet skal vi møte to vidt forskjellige personer. Rolf Bjørnar Tøllefsen har fått tre små barn på fem år, mens Line Foss Hals som nettopp er blitt gravid. Begge er på jakt etter den gode balansen mellom jobb og familie.

Rolf Bjørnar Tøllefsen bor på Husøy i Senja like sør for Tromsø. Han er statslos, driver et firma med tjue ansatte og fire fiskebåter, er aktiv i politikken og innehar diverse styreverv. Dessuten er han gift og har i løpet av de siste fem årene fått tre barn med kona Elisabeth. Jobben innebærer mye reising enten det nå er losingen eller fiskebåtene. Det er som om døgnet ikke har nok timer. Mens han er ute og farter er det Elisabeth som tar seg av ungene og hjemmet. Også besteforeldrene som bor på øya trer støttende til. Spørsmålet er; hvor lenge kan familien leve med en far og en mann som jobber dag og natt? Og som ikke er til stede selv når han er hjemme?

Line Foss Hals er ung advokat i firmaet Wikborg Rein i Oslo. Firmaet er et av Norges største og mest renommerte. Etter eget sigende er det en drømmejobb som de fleste nyslåtte jurister ville gitt høyre armen for å få jobbe hos. Men Wikborg Rein er også et firma som setter høye krav til sine ansatte. Det er en selvfølge at man er flink og samvittighetsfullt, og det er like selvfølgelig at man produserer en viss mengde i året. I perioder kan jobben kreve alt – døgnet rundt i kortere perioder. Da er det viktig at man har ordnet seg sånn privat at dette er mulig.
Som hennes nærmeste sjef uttrykker det; "Det er ikke en jobb som er lett å forene med familielivet".

Line er gift med Morten som også er advokat. Nå venter de sitt første barn. Hvordan skal de finne balansen mellom karriere og familie forpliktelser?

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta 2011
Regi: Edvard Hambro
Pressekontakt: Karoline Berg, karoline.berg@nrk.no, 90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900