Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. februar 2005 kl 23.20 Utsyn: Irak - et nytt demokrati?

Irak på pulsen

Var Irak tilstrekkelig forberedt på det første demokratiske valg i landet på over 50 år? Utenriksredaktør John Simpson i BBC har 25 års erfaring som reporter i landet. I denne dokumentaren vurderer han hvorvidt rekken av valg som nå følger i Irak, vil lede landet inn på veien til fred eller føre det enda nærmere en borgerkrig.

I en fersk oppsummering fra Bagdad analyserer John Simpson virkningene av opprørsgruppenes vedvarende angrep. Vil angrepene vokse i styrke?

Den vanlige iraker
Simpson stiller den vanlige iraker spørsmål om konfliktene og anarkiet som nå herjer store deler av landet. På nært hold observerer han den voldelige kampen mellom koalisjonsstyrkene og opprørerne. Han får politikere, soldater og andre som vil bygge opp et nytt Irak etter Saddam, i tale.

Ødeleggende taktikk
Simpson leverer detaljert analyse av de raskt voksende opprørsgruppene i Irak. Av ledende irakere og av koalisjonen estimeres de til å omfatte over 200 000 våpenføre. En del av dem blir pekt ut med navn og bilde. Deres ødeleggende taktikk blir gjennomgått.

aks framtid
John Simpson går også den amerikanske og britiske regjeringen på klingen – deres kritikere likeså – om deres syn på Iraks framtid.

Samtidig som vi følger en sønderknust irakisk familie på flukt fra opprørere mens de forsøker å bygge opp et nytt liv, stiller Simpson de amerikanske styrkene og den unge irakiske hæren til svar.

Kan USA og landets allierte – som så mange irakere bærer nag til – sikre en trygg utgang på dramaet? Eller er USA kommet for å bli i landet – i overskuelig tid?

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Panorama – Exit Strategy
Produsert av: BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57