Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. mars 2009 kl 15.10 Få fart på karrieren

Få fart på karrieren: Johan Engström opplevde å bli vraket til svensk UDs aspirantkurs trass i toppresultater på opptaksprøvene. (Foto: SVT)
Få fart på karrieren: Johan Engström opplevde å bli vraket til svensk UDs aspirantkurs trass i toppresultater på opptaksprøvene. (Foto: SVT)
En svensk dokumentar viser hvordan skjulte agendaer – nepotisme, favoriseringer, hemmelige krav – torpederer unge svenske akademikeres adgang til drømmejobbene.

Da Johan Engström var ferdig på universitetet, hadde han innstilt seg på en karriere innen Utrikesförvaltningen i Sveriges UD.

I likhet med tusenvis andre unge akademikere søkte han seg til UDs diplomatkurs, som også i vårt naboland er en meget eksklusiv utdannelse for en utvalgt skare. Men trass i at Johan hadde prestert toppresultater på opptaksprøvene til kurset, fikk han ikke plass.

Senere viste det seg at svensk UD i hemmelighet hadde forandret på premissene for opptak av deltakere.

Skjulte meritter
Johan er bare en av mange unge akademikere som er rammet av de "hemmelige krav" som er blitt mer og mer vanlig på arbeidsmarkedet. I en tid da flere og flere skaffer seg høyere utdannelse, spiller skjulte meritter slik som uformelle kontakter og familienettverk en stadig større rolle. Ulne og ikke målbare opptaksmetoder, som krav til "sosial kompetanse", avgjør oftere og oftere hvem som blir rekruttert.

Forsker alarmert
Arbeidsmarkedsforsker Anders Nergaard advarer om at risikoen for skjeve utvalgsmetoder bare øker.

- På denne måten velger man ut de kandidatene som man synes likner på en selv, påpeker Nergaard.

- I dokumentaren undersøker vi hva som veier tyngst – å ha innflytelsesrike venner og familie eller adekvate kvalifikasjoner, sier Johan Ripås som står bak det svenske programmet.

Programmet er sendt tidligere.

Svensk dokumentar (2006)
Originaltittel: Dokument inifrån: Blåst på karriären
Produsert av: SVT/ Nordvisjonsutveksling
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no