Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. februar 2003 kl 22.20 Fakta på lørdag: Den hemmelige klubben

Da homser var fy

Det var forbudt for menn å danse sammen offentlig, og mange norske homofile reiste derfor til København. 
 (Foto: Sven-Gösta Johansson)
Det var forbudt for menn å danse sammen offentlig, og mange norske homofile reiste derfor til København. (Foto: Sven-Gösta Johansson)
”Den hemmelige klubben” er en dokumentar om homofile menn som startet den første homofile foreningen i Norge i 1950, og om dem som ikke turte å stå frem med sin legning på den tiden.

Først i 1972 ble mannlig homoseksualitet lovlig i Norge. Regissøren Kenneth Elvebakk ønsket å finne ut hvordan det var å være ung homofil den gang dette var kriminelt i landet vårt. I ”Den hemmelige klubben” møter vi fem eldre homofile menn som snakker om ungdomstiden og om pirrende møter med andre menn. Gjennom ”Forbundet af 1948” kunne homofile i all hemmelighet danse sammen, bli forelsket og møte homofile venner.

Ulovlig og usynlig
I 1953 ønsket norske myndigheter å forby homofile organisasjoner. Det var den gangen homoseksualitet var ”usynlig” og ”kriminelt” i Norge, og myndigheter over hele verden stemplet homofile som syke og perverse.

- Vi håper denne filmen kan bidra til å belyse en viktig del av Norges historie, en historie som den dag i dag ikke finnes i norske historiebøker, sier regissøren Kenneth Elvebakk. Han har tidligere laget dokumentaren ”Et positivt liv!”, også sendt på NRK.

Det er verdt å merke seg at de eldre homofile som deltar i dokumentaren, er lite typiske for sin egen generasjon, for generelt har denne generasjonens erfaringer ført til at diskresjon og selvpålagt undertrykkelse fortsatt preger deres dagligliv.

Slik vi møter dem
Arne Heli (78) er både far og bestefar og den siste av pionerene innen homobevegelsen i Norge som fortsatt lever og som kan fortelle denne historien. I dokumentaren deltar også sønnen Arne Birger Heli (53), sammen med en lesbisk venninne, Vigdis Bunkholdt (66).

Hans Marius Trøseid (68) hadde forsonet seg med at han kom til å leve resten av livet i sølibat. Ingen skulle få vite at han var homofil.

Ulf Tveten (68) var gift i ti år, men i all hemmelighet møtte han andre menn.

Kjell Öhman (67) begynte å møte menn i Stockholm som 14 åring og har aldri hatt problemer med sin legning.

Axel Axgil (86) var den første formannen i Forbundet af 1948 i Danmark og var med å starte opp underavdelinger i Oslo og Stockholm.

Dokumentaren ”Den hemmelige klubben” er produsert av Medieoperatørene TV AS som står bak prisbelønnede produksjoner som ”Vi som venter på 90-tallet” og ”Fortellinger om oss”.

Norsk dokumentar innkjøpt fra Medieoperatørene TV AS
Regi: Kenneth Elvebakk
Produksjon: Hanne Myhren, Medieoperatørene TV AS
Kontaktpersoner: Kenneth Elvebakk – mob.tlf. 93040545
Hanne Myren – mob.tlf. 41456362
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57