Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. mars 2008 kl 19.45 Reinlykke

Farvel til Reinlykke

Berit Marie og minstejenta Majkare er med på vårflyttinga av reinflokken. (Foto: Hans Børge Hartvigsen).
Berit Marie og minstejenta Majkare er med på vårflyttinga av reinflokken. (Foto: Hans Børge Hartvigsen).
Ett år er gått siden NRK-teamet startet å følge familien Eira, og i kveld møter vi dem for siste gang.

Minstedatteren til Berit Marie og Ole Mathis, Majkare, har fylt ett år, og nå kan hun bli med på vårflyttingen. Hun er fra seg av begeistring over å få kjøre skuter. Og langt inne på vidda blir det 17. mai-feiring.

Det er vår i luften, og reinen vil tilbake til sommerbeitet ved kysten. Både store og små hjelper til med skillingen av simler og okser. Flokken med hannrein sendes i forveien, mens de drektige simlene starter noen dager senere.

Denne våren fyller Ole Mathis 40 år, og det skal feires. Samtidig overtar han ansvaret som leder for reindrifta i familien Eira.

Junnan blir ikke med på vårflyttingen denne gangen. Han får rapporter fra vidda ved hjelp av telefonkontakt med sønnene sine.

Om serien
I ett år har NRK fulgt familien Eira fra Kautokeino og den store reinflokken deres. I denne serien på åtte programmer blir vi med dem gjennom forskjellige faser der flytting av rein, kalving, merking og slakting foregår. Og vi får oppleve gamle skikker for frieri og giftemål.

Hovedpersonene
Junnan (67), Johan Mathis Eira, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift, og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Han har åtte barn, derav fem sønner som er arvtakere, og eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen. De yngste i familien blir også tatt med og herdet til det barske livet på vidda.

Liv Allaug Slotte Pedersen er fra Fredrikstad. Hun ble kjæreste med Mikkel Isak, Junnans nest eldste sønn for noen år siden. Hun jobbet som journalist i Altaposten, og det var da hun laget en reportasje om reindrift at de to falt for hverandre.

Produsert av NRK, programriks, Tromsø. Tel: 77 66 12 00
Regi: Halvard Jakobsen, mob: 98 63 90 97
Gunnar Hammer, 91 55 17 12
Produksjons- og prosjektleder:
Anne Mari Svendsen, 90 59 34 24
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no