Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. juni 1999 kl 23.30 Hollywood-portretter: Darryl F. Zanuck

Hollywood portretter: Darryl F. Zanuck (


NRK2 lørdag 19. juni kl 23.30
Hollywood-portretter: Darryl F. Zanuck

Århundrets filmmaker

I den amerikanske serien om filmlegendenes liv og levnet er turen i kveld kommet til en av Hollywoods største moguler gjennom tidene, den mektige filmprodusenten Darryl F. Zanuck fra 20th Century Fox.
Her i landet er kanskje ikke navnet hans like kjent som de filmstjerner han forsynte kinopublikummet med gjennom mange år. Zanuck var drivkraften bak suksesser som Sonja Henie, Tyrone Power, Betty Grable, Shirley Temple og Alice Faye.
Blant de legendariske filmene har skapte, finner vi \"Butch Cassidy and the Sundance Kid\", \"MASH\", \"The French Connection\", \"The Razor\'s Edge\", \"Viva Zapata\", \"The Mark of Zorro\" og \"All About Eve\".

Begynte som manusforfatter
Zanuck begynte som manusforfatter i 1920-årene og avanserte til stillingen som produksjonssjef hos Warner Brothers i 1931. Hos 20th Century Fox var han produksjonssjef i årene 1935-52 og ble etter hvert president for selskapet.
Om Zanucks profesjonelle karriere var eventyrlig, var hans privatliv ikke mindre farverikt. Programmet lar oss ta del i hans liv som ektemann, far, kvinnebedårer, soldat, jeger og atlet.
Darryl F. Zanuck døde i 1979, 77 år gammel.

Om serien
Det som blant annet utmerker denne amerikanske portrettserien, er at programskaperne har funnet frem til mye upublisert stoff. Her er for eksempel opptak fra tidlige prøvefilminger, kasserte filmscener, private amatørinnslag og personlige vitnesbyrd fra gamle venner og kolleger. Serien skildrer en rekke avdøde og nålevende filmstjerners liv og levnet, og tar i tur og orden for seg legender som Sonja Henie, Audrey Hepburn, Shirley Temple, Henry Fonda, Sophia Loren, Paul Newman, Tyrone Power og Carol Burnett.

NRK2 lørdag kl 23.30
Tidligere sendt NRK1 28.4.

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
Filmmogulen Darryl F. Zanuck i ulike faser av sitt liv.

Amerikansk dokumentarserie
Produsent: Van Ness Films Inc. / 20th Century Fox
Originaltittel: Celebrity
Pressekontakt: Fjernsynets informasjonsavdeling tlf. 23 04 78 46