Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. august 2005 kl 21.35 Svindleren og hans datter

Klassisk drama om penger og posisjoner

David Suchet som den sjarmerende finansakrobaten Augustus Melmotte. (Foto: Stephen Morely/BBC Worldwide)
David Suchet som den sjarmerende finansakrobaten Augustus Melmotte. (Foto: Stephen Morely/BBC Worldwide)
David Suchet (i Norge best kjent som Hercule Poirot) spiller hovedrollen som finansmannen Augustus Melmotte i tv-versjonen av Anthony Trollopes roman "The Way We Live Now". I løpet av seks episoder følger vi mennesker i et samfunn preget av store endringer, kamp om posisjoner og der grådigheten blir stadig større.

I sentrum for begivenhetene finner vi finansmannen Augustus Melmotte. Med selvsikker sjarm, frekkhetens nådegave og manipulatoriske evner inntar Melmotte en sentral posisjon blant Londons mindre velhavende aristokrater. Han lanserer flerfoldige luftige forretningsideer, og med løfter om eventyrlige gevinster klarer han å lokke med seg mange grådige forretningsmenn på diverse tvilsomme prosjekter. Både Melmotte og de andre har samme mål; rikdom, makt og posisjon. Men hvem lurer hvem?

Edderkopp
I første episode møter vi Melmotte i det han ankommer London. Sammen med Madame Melmotte (Helen Schlesinger) og datteren Marie (Shirley Henderson) flytter han inn i et fasjonabelt hus på Grosvenor Square. Ryktene om hans fantastiske forretningstalent og Maries jakt på en ektemann, begynner umiddelbart å løpe. Mer skal ikke til før en stor del av Londons overklasse gjør kur til Melmotte og hans familie. Snart er Melmotte edderkoppen i et nett som består av tvilsomme forretninger, kaotiske kjærlighetsforhold og evig maktkamp.

Paralleller til vår tid?<(/mellom>
Anthony Trollopes roman tolkes som en kritikk av grådighetskulturen i det engelske samfunnet på slutten av 1800-tallet. Boken ble skrevet (i 1872) etter at Trollope returnerte til England etter et lengre utenlandsopphold. Han ble sjokkert over grådigheten han mente gjennomsyret samfunnet. Romanen skildrer et miljø der ingen skyr noen midler i kampen om rikdom, og der alle vil tjene seg søkkrike, men ingen vil produsere noe. Risikable spekulasjoner er veien, målet er en bekymringsløs tilværelse i sus og dus.

Innkjøpt dramaserie fra BBC (2001)
Originaltittel: The Way We Live Now
I de viktigste rollene: David Suchet (Augustus Melmotte), Shirley Henderson (Marie Melmotte), Matthew MacFadyen (Sir Felix Carbury), Cheryl Campell (Lady Carbury), Paloma Baeza (Hetta Carbury), Douglas Hodge (Roger Carbury), Miranda Otto (Mrs. Hurtle).
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 77 51/92 01 55 79