Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. april 2000 kl 20.10 Vi minnes et århundre: 1900-1914: Slutten og en ny begynnelse

Vi minnes et århundre: 1900-1914: Slutte


NRK2 torsdag 6. april kl 20.10
Vi minnes et århundre: 1900-1914: Slutten og en ny begynnelse

Framskrittets århundre

Prisbelønte David L. Wolper, produsenten bak tv-seriene \"Røtter\" og \"Tornefuglene\" og filmen \"L.A. Confidential\", har samlet et panel av verdens fremste historikere og vitenskapsmenn. De tar oss med på en fascinerende reise gjennom de mest minneverdige hendelsene i det 20. århundre. I en ny og minnerik amerikansk serie i ti deler forteller de vår historie.

Det er historien om nyskapninger som forandret livene våre, som radio, fjernsyn, fly og datamaskiner. Utviklingen innen kunst, kultur og musikk ga oss eksistensialisme, kubisme, jazz og rock\'n\'roll. Århundret har også rommet gjenopptagelsen av De Olympiske leker, to verdenskriger, den store depresjonen, naturkatastrofer og kappløp i rommet med månelanding. Samtidig har vi fått atomvåpen, som er en trussel mot hele sivilisasjonen.

En person som ble født i 1900, har vært vitne til større framskritt innen vitenskap og forskning enn noen andre. Der det en gang var hester er der biler, der det en gang var tog er der overlydsfly og romstasjoner. Der det en gang bare var levende musikk og teater, er der kino, fjernsyn, cd- og videospillere. Der det en gang bare var brevpost er der e-post og Internett. Og vi lever sunnere og lengre enn tidligere. I begynnelsen av det forrige århundre var levealderen 47 år. I dag er den 76.

Det første programmet i serien fokuserer på perioden 1900-1914. Med president Theodore Roosevelt ble USA en verdensmakt. Brødrene Wilbur og Orville Wright foretok den første vellykkede dokumenterte flygning i et fly med motor i 1903, og Henry Ford startet masseproduksjon av biler. Marie Curie ble den første kvinnen som fikk Nobelprisen i fysikk i 1903. Sammen med mannen Pierre studerte hun radioaktivitet og oppdaget grunnstoffene polonium og radium, som igjen førte til atomalderen og en ny form for kreftbehandling.

I begynnelsen av det forrige århundre skjedde det tre ting som forandret måten vi så på oss selv, verden og universet. I 1901 kom Pablo Picasso til Paris som 19- åring. Seks år senere malte han bildet som skapte en revolusjon innenfor bildekunsten. I 1901 skrev Sigmund Freud boken som førte til en helt ny oppfatning av sjelelivets utvikling og struktur. På samme tid publiserte den 26 år gamle fysikeren Albert Einstein tre avhandlinger som redefinerte mennesket forståelse av universet.

NRK2 tirsdag kl 20.10

Bilder
1. I det 20. århundre kan vi for første gang se jorda fra verdensrommet.

2. Albert Einstein ga oss en ny forståelse av universet.

3. Atomspregning.

Amerikansk dokumentarserie i 10 deler
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123