Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. april 2009 kl 23.15 Nattkino: Forfengelighetens marked

Becky Sharps klassereise

Reese Witherspoon (t.v.) spiller oppkomlingen Becky Sharp i Mira Nairs filmatisering av
Reese Witherspoon (t.v.) spiller oppkomlingen Becky Sharp i Mira Nairs filmatisering av "Forfengelighetens marked". (Foto: Scanbox Entertainment)
Arbeiderklassejenta Becky Sharps klassereise i London-sosieteten, for ikke å si klatrereise, er en uovertruffen skildring av de engelske samfunnslagene på tidlig 1800-tall.

William Thackerays "Forfengelighetens marked" gir et parodisk bilde av England i tiden rundt 1814, sett gjennom oppkomlingen Becky Sharps klassereise. Denne gang får vi historien servert som amerikansk spillefilm, men med en rekke briter i hovedrollene (Bob Hoskins, Eileen Atkins m.fl.). Og regien er ved indisk-amerikanske Mira Nair.

Sjarmfull og skarp
Den skarpslepne Becky (spilt av Reese Witherspoon) blir foreldreløs i ung alder og vokser opp på barnehjem. Sitt første skritt oppover den sosiale rangstigen tar hun idet hun blir ansatt som barnepike for døtrene til den eksentriske Sir Pitt Crawley (Bob Hoskins). Becky tar både barna og Crawley- familiens rike, gamle tante Matilda (Eileen Atkins) med storm.

Den eneste ulempen med jobben er at hun må bo på landet. Og Becky vet at skal hun ha en sjanse for å bli en del av sosieteten, må hun være i byen. Da Matilda inviterer henne for å komme å bo hos seg i London, takker Becky umiddelbart ja.

Klatringens omkostninger
Sjansen til å innta aristokratiets lukkede kretser byr seg mens Londons mest ettertraktede ungkarer forbereder seg på Napoleonskrigen. Den utspekulerte Becky er klar for å realisere sine planer.

Med imponerende målrettethet får hun med løgn og bedrag sneket en fot innenfor. Og først da innser hun at prisen har vært for høy. Men nå er det ingen vei tilbake.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk drama (2004)
Originaltittel: Vanity Fair
Produsert av: Scanbox Entertainment
Med: Reese Witherspoon, Eileen Atkins, Jim Broadbent, Bob Hoskins, Rhys Ifans, Gabriel Byrne og Geraldine McEwan
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no