Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 7. juni 2009 kl 23.15 Film: Dårekisten

Krig, kjærlighet og galskap

Janna (Julia Vysotskij) lever i sin egen drømmeverden, hvor Bryan Adams er midtpunktet. (Foto: Sergei Kozlov)
Janna (Julia Vysotskij) lever i sin egen drømmeverden, hvor Bryan Adams er midtpunktet. (Foto: Sergei Kozlov)
Under krigen i Tsjetsjenia i 1996, blir en russisk, psykiatrisk klinikk like ved grensen forlatt av pleiepersonalet. Pasientene blir overlatt til seg selv. Noen av dem forsøker å forlate klinikken, men kommer snart tilbake når granatene hagler i nærheten.

Mens bombene faller rundt dem og tsjetsjenske soldater inntar klinikken, blir de gale, handikappede og sårbare pasientene nødt til å finne andre holdepunkter i sin nye tilværelse. Det livet de da ender opp med gir et absurd, morsomt, men viktig perspektiv på krigen og dens iboende destruktivitet.

Forelsket i Bryan Adams
Vi følger Janna, en av pasientene som lever i sin egen drømmeverden, hvor popartisten Bryan Adams er midtpunktet. Janna er hemningsløst forelsket i Bryan og kikker forventningsfullt på plakatene sine hver kveld.

Så frir den tsjetsjenske opprøreren Ahmed til Janna. Dersom hun velger å gifte seg med han, får hun oppfylt et stort ønske – nemlig å ikle seg en stor, hvit hatt på bryllupsdagen. Tanken på hvite hatter og den store kjærligheten knytter henne raskt til Ahmed, selv om et giftemål vil knuse hjertet til Bryan Adams.

Dårekisten er en burlesk og fantasifull film om krig, kjærlighet og galskap fra regissøren Andréj Kontjalovskij. Filmen fikk Grand Jury Prize i Venezia 2002 og var Oscarkandidat for Russland 2003.

Russisk-fransk drama fra 2002.
Originaltittel: Dom Durakov
Regi: Andréj Kontjalovskij
I rollene: Bryan Adams, Julia Vysotskij, Sultan Islamov, Stanislav Varkki, Elena Fomina og Vladas Bagdonas
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900