Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. september 2001 kl 23.25 Nattkino: Nattkino: Hellig tre kongers aften

Forviklinger basert på Shakespeare

Helena Bonham Carter har rollen som Olivia i
Helena Bonham Carter har rollen som Olivia i "Hellig tre kongers aften".
Viola og Sebastian er tvillinger. De har et nært forhold, og er så like utseendemessig som to dråper vann. Et fryktelig uvær sender skipet de er om bord i til bunns, og begge tror den andre er død. Viola strander på ukjent land, og for å redde livet forkler hun seg som sin avdøde bror. Hun får innpass ved grev Orsinos hoff og blir hans fortrolige.

Orsino (Toby Stephens) og Viola (Imogen Stubbs), som har tatt navnet Cesario, blir gode venner. De spiller kort, røyker sigar, rir sammen og har ekte mannfolksamtaler.

Orsino forteller om sin store kjærlighet, lady Olivia (Helena Bonham Carter) som er i sorg fordi hun nettopp har mistet sin bror. Olivia føler ikke det samme for Orsino, og bruker sin sorg som unnskyldning for å slippe å treffe ham. Til slutt sender Orsino Cesario av gårde med bud til sin elskede, men utfallet blir på langt nær slik greven hadde håpet. Olivia forelsker seg nemlig i Cesario.

Beilere i kø
Olivia har også en annen beiler, nemlig Sir Andrew Aguecheek (Richard E. Grant) som er venn av Olivias fordrukne onkel, Sir Toby Belch (Mel Smith). Sir Toby er spesialist på skøyerstreker, og sammen med Sir Andrew og den tvilsomme filosofen Feste (Ben Kingsley), går de sammen om et komplott mot Malvolio (Nigel Hawthorn), Olivias selvhøytidelige butler som ikke tolerer noen form for tøys og tull. Trekløveret narrer Malvolio til å tro at Olivia er forelsket i ham, og det går ikke lenge før den stakkars mannen frir til henne.

Men den omsvermede Olivia har bare øye for Cesario, som hun ikke aner er en kvinne. Forviklingene når et høydepunkt når Cesarios tvillingbror Sebastian (Steven Mackintosh) dukker opp igjen.

Tro mot handlingen
Bortsett fra at regissør Trevor Nunn har lagt handlingen til Victoria-tiden, har han vært tro mot handlingen i Shakespeares teaterstykke, og resultatet er meget vellykket.

Engelskspråklig spillefilm fra 1996
Originaltittel: Twelfth Night
Regi: Trevor Nunn
I rollene: Helena Bonham Carter, Richard E. Grant, Nigel Hawthorn, Ben Kingsley, Mel Smith, Toby Stephens, Imogen Stubbs, Steven Mackintosh m.fl.
Pressekontakt: Hilde Ljøen, Tlf. 23 04 72 36
Bilder
1. Helena Bonham Carter har rollen som Olivia i “Hellig tre kongers aften”.
2. Olivia (Helena Bonham Carter), Sebastian (Steven Mackintosh), Viola/Cesario (Imogen Stubbs) og Orsino (Toby Stephens) i”Hellig tre kongers aften”.