Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. januar 2000 kl 22.00 Mafiaens kvinner

Dokumentar: Mafiaens kvinner (t)

NRK1 mandag 17. januar kl 22.00
Dokumentar: Mafiaens kvinner

Fra \"gudfar\" til \"gudmor\"

Det er ikke lenger bare menn som er mafiaens overhode. Stadig flere kvinner tar over ledelsen i narkotikakarteller i sine menns fravær. I 1991 var bare en kvinne assosiert med mafiaen. Fire år senere var tallet steget til 89. I 1997 ble \"gudmor\" Maria Serraino dømt til livsvarig fengsel - den strengeste straffen som noen gang er gitt en mafiakvinne.

Som dommer på Sicilia har Teresa Principato dømt noen av Italias mektigste menn. Under politibeskyttelse 24 timer i døgnet jakter hun nå på kvinnene som befinner seg i sentrum av mafiaens verden og det hemmelige samfunn som oppstod på Sicilia for 100 år siden.
Dokumentaren, som er basert på boken \"Mafiakvinnen\" av Clare Longrigg, forteller historien om noen av disse kvinnene som spiller en stadig sterkere rolle innenfor organisert kriminalitet. Det er kvinner som har gitt mafiaen et nytt ansikt, som har forandret det tradisjonelle rollemønsteret der mennene i generasjoner styrte forretningene og kvinnene var hustru og mor. Det er kvinner som er like lojale og sterke som mennene.

\"Gudmor\" Maria Serraino
Gjennom intervjuer, arkivbilder- og film får vi et unikt innblikk i blant andre mafiafamilien Serraino-di-Giovines liv, der \"gudmor\" Maria Serraino styrte familiebedriften inn i en omfattende narkotika- og våpenhandel. Hun ble arrestert og dømt til livsvarig fengsel i 1997, men allerede i 1991 var familien i fokus under en av de største etterforskningssaker i Italias historie. Politiet i seks land var involvert i saken.
I dokumentaren møter vi \"gudmorens\" svigerdatter, engelske Patricia De-Giovine, som bor i Poulton le Flyde utenfor Blackpool, og hennes datter Marisa som måtte betale prisen. I 1995 ble Marisa i England dømt til fengsel i tre år og ni måneder, etter å ha smuglet mer enn 1,6 millioner mafiadollar gjennom Europa. I 1997 ble hun overført til Italia, hvor hun soner ytterligere seks år i et kvinnefengsel nær Milano. Bak låste dører snakker hun bittert, men åpenhjertig om familiens mafiavirksomhet.
Filmen setter også fokus på \"gudmorens\" datter, Rita, som anga hele familien for selv å slippe fengselsstraff. Men også hun lever i dag i et slags fengsel, isolert fra omverdenen. Før hennes vitneprov trodde politiet at det var broren som var familiens overhode. Politiet ble svært overrasket da Rita avslørte at det var den tidligere forklekledde moren!

NRK1 mandag kl 22.00

Bilde (Via Scanpix/Internett)
1. \"Gudmor\" Maria Serraino-di- Giovine ble dømt til livsvarig fengsel i 1997.

2.\"Gudmorens\" barnebarn Marisa soner en dom på seks år i et kvinnefengsel nær Milano.

3. Under politibeskyttelse 24 timer i døgnet jakter dommer Teresa Principato på de sterke mafiakvinnene.

Britisk produksjon fra Kanal 5
Regi: Marnie Inskip
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123