Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. april 2004 kl 19.45 70 dager med sel og svovel i Sørishavet

Fra verdens mest isolerte sted

Bjørn Krafft legger seg ned ved siden av en elefantsel. Dette er verdens største selart og kan veie opptil 3,5 tonn. (Foto: NRK)
Bjørn Krafft legger seg ned ved siden av en elefantsel. Dette er verdens største selart og kan veie opptil 3,5 tonn. (Foto: NRK)
Kveldens program fra det norske bilandet Bouvetøya er en enestående produksjon. På denne vulkanøya i et stormsenter i Sørishavet har det aldri før oppholdt seg et filmteam. Fire forskere har selv gjort opptakene, og helt usminket viser de hvordan de jobber i nærkontakt med sel og pingviner. Gjennom 70 dager følger vi dem på et lite strandområde.

Forskerteamet ledes av marinbiolog Bjørn Krafft fra Norsk Polarinstitutt, og oppdraget er å undersøke tilstanden til de to selartene sørlig elefantsel og antarktisk pelssel som bruker Bouvetøya som landbase.

Flere hundre elefantsel ligger på land for å skifte pels under sommermåneder som er i desember, januar og februar, og mer enn 70 000 antarktisk pelssel befinner seg på og ved øya under den årlige reproduksjonstiden.

Påkjenning
Å oppholde seg på Bouvetøya er en påkjenning. Oppholdet varer fra desember til februar, og underveis feirer forskerne jul.

Det stilles store krav til samarbeid og toleranse. To av forskeren er fra Tromsø og to fra Cape Town i Sør-Afrika. De er fullstendig isolert, fra de blir landsatt med helikopter fra båten som har brukt fem døgn fra Cape Town, til de blir hentet etter 70 dager. Dersom værgudene gjør det mulig…

Dyrenes verden
Geografisk befinner Bouvetøya seg lengre borte fra annet land enn noen annen øy på kloden og er per definisjon verdens mest isolerte sted.

Bouvetøya er en liten vulkan som stikker opp av havet med et landareal på ca 66 km2. Det høyeste punktet er på 935 moh og en isbre fyller vulkankrateret samt 93% av øyarealet.

På den eneste landstripen, en liten strand som ikke er større enn ca 3-4 fotballbaner, bor og arbeider forskerne sammen med 70 000 sel og 15 000 pingviner. Dette er dyrenes verden, og lukten er så sterk at menneskene må bruke hodepinetabletter i mange dager før de venner seg til livet på øya.

Tv-seerne slipper lukten; de må nøye seg med enestående bilder – fra verdens mest isolerte sted.

Egenproduksjon ved Program RIKS, Tromsø
Programansvarlig: Bård Gudmund Hansen
Presse: Erik Bull, mobil 99 59 97 60