Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. mai 2004 kl 20.05 Fakta på lørdag: Martin Linge, leder av Lingekompaniet

Mannen bak Kompani Linge

Mary Ann Myrvang og Runar Skjong står bak dokumentarfilmen om Martin Linge. (Foto: XPO Media AS)
Mary Ann Myrvang og Runar Skjong står bak dokumentarfilmen om Martin Linge. (Foto: XPO Media AS)
I kveld vises den første filmen som er laget om offiseren og skuespilleren Martin Linge, leder for det legendariske Kompani Linge under krigen.

- Martin Linge tok vare på oss 20-åringer som kom til England og ville kjempe for landet vårt. Vi møtte liten interesse blant norske offiserer, men i Martin fant vi mannen vi lette etter, han hadde en brennende evne til å engasjere og begeistre, han ble umiddelbart din venn, sier Ragnar Ulstein som var med i Lingekompaniet.

Falt på Måløy
Martin Linge var den første leder for Kompani Linge under 2. verdenskrig. Lingekompaniet – Norwegian Independent Company No. 1 – var organisert fra Storbritannia som et bindeledd mellom britiske og norske myndigheter i forbindelse med operasjonene mot norskekysten i 1941. Samme år falt Martin Linge under et tokt mot Måløy.

Et fritt Norge
I dokumentaren er Ragnar Ulstein (som har skrevet "Englandsfarten") og Joachim Rønneberg med på å gi et innblikk i Martin Linges kamp for et fritt Norge. I arkivopptak møter vi også Trygve Lie, Alfred Maurstad og Nini Haslund Gleditch.

Knut Wigert og Wenche Foss forteller bl.a. om Martin Linges kamp for rettferdighet for skuespillere, hans skuespillerkarrière, innsatsen som scene-instruktør og om hans dramatiseringer. Jan Herman Linge (sønn) og Kari Linge (datter) medvirker. Og vi hører om Martin Linges to kvinner, Margit og Rosemary.

Historie og kultur
Det er Mary Ann Myrvang og Runar Skjong i XPO Media AS som i samarbeid med Forsvarets Mediesenter har laget dokumentaren.

Selskapet Xpo Media AS, ledet av Mary Ann Myrvang, spesialiserer seg på kulturforskjeller og produserer for tiden et opplæringsprogram om kulturforståelse.

- Martin Linge er et symbol for Norge og på den norske motstandskampen under 2. verdenskrig. For å forstå mennesker fra andre kulturer må man også først forstå egen kultur, sier Mary Ann Myrvang.

Programmet ble sendt første gang i Fakta på lørdag 8. mai.

Innkjøpt norsk program
Regi: Mary Ann M og Runar Skjong
Produksjon: Xpo Media AS i samarbeid med Forsvarets Mediesenter (2003)
Kontaktperson: Mary Ann Myrvang, tlf. 91 61 66 90 post@xpomedia.com www.xpomedia.com
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57