Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 24. juni 2010 kl 20.30 Europa - en reise gjennom det 20. århundret

1943 - Stalingrad


Slaget ved Stalingrad ble Hitlers første nederlag og krigens vendepunkt. Russerne er stolte over seieren som kostet livet til millioner av sivile og militære landsmenn.

Men det er noe som er påfallende ved hva de russiske verteranene husker om krigen. Det virker ikke som om noen husker at Staling inngikk en ikkeangrepspakt med Hitler før krigen, eller at de nesten ble slått av tyskerne i 1941. For ikke å snakke om grusomhetene de selv påførte polakkene.
Dagen etter at slaget ved Stalingrad var vunnet, ble historien omskrevet av Stalin og hans propagandamaskin.

Om serien
Den bestselgende boken "Europa" av den nederlandske historikeren Geert Mak er utgangspunktet for denne tv-serien på 35 episoder.

Mak tar oss med på en reise gjennom 1900-tallets Europa. Med tog, bil og båt ferdes han gjennom historien og over kontinentet fra århundreskiftets Wien, via Madrid, Volgograd, Berlin og Tjernobyl, til ruinene i Sarajevo. Programmene inneholder unikt dokumentarisk materiale og lar oss møte mennesker som på en eller annen måte er påvirket av de hendelsene som har preget det tjuende århundret. Vi er alle en del av Europa, men hver av oss har sin egen historie å fortelle.

Nederlandsk dokumentarserie, 2009
Originaltittel: In Europe
Produsent: NPO
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice