Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 20. oktober 2001 kl 22.40 Presidenten

Inntrenger i Det hvite hus

Presidenten og staben hans kobler av med et slag poker idet sikkerhetsfolkene stormer inn. De forklarer at det har skjedd et brudd på sikkerheten i Det hvite hus, og at alle må bli hvor de er til situasjonen er avklart.

President Bartlet tar det hele med ganske stor ro, helt til han får vite at inntrengeren var en bevæpnet kvinne som var ute etter datteren hans Zoey.

Toby og Mandy jobber med å få igjennom en ny handelslov i Kongressen. De har valgt seg ut tre kongressmedlemmer som de prøver å overtale til å stemme for forslaget, noe som vil være nok til å få det vedtatt. En av disse tre er den politisk uerfarne herr Willis, som har overtatt plassen i Kongressen etter sin nylig avdøde kone. Til Tobys overraskelse er han en mann uten forutinntatte meninger eller utenforliggende motiver, med et oppriktig ønske om å ta den beste avgjørelsen.

I kveldens episode får presidenten dessuten vite at Leos kone har forlatt ham og ønsker skilsmisse. Han tar det ikke nådig opp at Leo ikke får ekteskapet sitt til å fungere, men har ikke egentlig presidenten sin del av skylden?

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA i fjor høst og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongstarten nå i høst ble fulgt av hele 38 millioner seere og var det mest sette programmet denne uken over hele USA.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er nettopp blitt ansatt som markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51