Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 10. januar kl 19.30 Film: Stolthet og fordom

Romantikk og forviklinger


I familien Bennett er det fem gifteklare søstre. Da den rike unge mannen Mr. Bingley og hans bestevenn Mr. Darcy tar inn på naboeiendommen, legges det planer. Men intriger, misforståelser og stolthet kommer i veien for kjærligheten.

Jane Austens roman "Stolthet og fordom" fra det georgianske England er blitt filmatisert utallige ganger. Og senest i 2008 sendte NRK den BBC-produserte serien fra 1995 med samme navn. Nå er det imidlertid duket for spillefilmen fra 2005, med Keira Knightley og Matthew Macfadyen i rollene som Elizabeth Bennet og Mr Darcy.

Dette er en humoristisk film om kjærlighet, sosiale koder og om livet i den britiske overklassen. Familien Bennets har fem døtre: den vakre Jane, den flinke Elizabeth, den beleste Mary, den barnslige Kitty og den ville Lydia. Moren ønsker å gifte bort døtrene, gjerne til et godt parti.

Bønnesvar
Som svar på hennes bønner dukker den rike ungkaren Mr. Bingley opp. Og i samsvar med morens planer oppstår det følelser mellom eldstedatteren og Bingley.

Elizabeth synest først at Mr.Bingleys venn, Mr.Darcy, er uhøflig og lite likendes, og fra mennesker som kjenner ham får hun vite at han også er smålig. Men etter hvert skjønner hun at det er fordommer og stolthet som gjør at hun ikke tør å innrømme følelsene hun har for Darcy.

Om filmen
Spillefilmen "Stolthet og fordom" fra 2005, regissert av Joe Wright, ble nominert i hele fire kategorier under Oscar-utdelingen i 2006 – blant annet for beste kvinnelige hovedrolle (Keira Knightley), best filmmusikk og beste kostymer.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk drama (2005)
Originaltittel: Pride & Prejudice
Regi: Joe Wright
Produksjon: Universal Studios
Med Keira Knightley (Elizabeth Bennet), Matthew Macfadyen (Mr Darcy), Talulah Riley (Mary Bennet), Rosamund Pike (Jane Bennet), Jena Malone (Lydia Bennet), Carey Mulligan (Kitty Bennet), Donald Sutherland (Mr Bennet), Brenda Blethyn (Mrs Bennet), Claudie Blakley (Charlotte Lucas), Sylvester Morand (Sir William Lucas), Simon Woods (Mr Bingley) og Kelly Reilly (Caroline Bingley).
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 23 04 70 00 info@nrk.no