Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. september 2002 kl 20.45 Historiske henrykkelser: Et dukkestuehjem

Gjenstander har også en historie

Henry Notaker avdekker dukkestuen som Mariken Weissers tippoldemor fikk laget (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Henry Notaker avdekker dukkestuen som Mariken Weissers tippoldemor fikk laget (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
På Norsk Folkemuseum står en dukkestue fra slutten av 1800-tallet, med flere etasjer og rom, møbler, malerier, store og små personer. I kveld besøker Henry Notaker denne dukkestuen sammen med 12 år gamle Mariken. Hun er tippoldebarn til kvinnen som fikk laget dukkestuen, skuespilleren og forfatteren Aagot Gjems Selmer.

For å fortelle om Aagots liv reiser Notaker til hennes fødeby Kongsvinger, der hun levde samtidig med Jonas Lie, Dagny Juel og Erik Werenskiold. Han fortsetter til Christiania Teater hvor Aagot spilte Ibsen-roller, til Balsfjord i Troms hvor hun som legefrue begynte å skrive bøker, og endelig til Ås i Akershus der hun startet sin virksomhet som samfunnsdebattant.

Aagot Gjems Selmer var i sin tid en av Norges mest berømte barnebokforfattere, og bøkene ble oversatt til en rekke europeiske språk.

Om serien
”Historiske henrykkelser” er en serie om menneskeskjebner og begivenheter i norsk historie. Programmene er personlig fargede fortellinger. De er uhøytidelige og humoristiske til tider, med mange bilder og dramatiseringer, men bygd på seriøs historisk forskning og formidlet i møte med flere av våre fremste historikere.

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen
Programleder Henry Notaker
Prosjektleder Hanne Hoel
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83