Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. september 2000 kl 20.10 Plantenes hemmelige liv: Samliv

Plantenes hemmelige liv: Samliv (ttv)


NRK2 fredag 15. september kl 20.10
Plantenes hemmelige liv (5:6)

Plantenes samliv

David Attenborough tar oss i kveld blant annet med til Borneo for å lete etter en uhyre sjelden og fantastisk plante som de på engelsk kaller \"The Rafflesia flower\". Man vil åpenbart lete forgjeves etter den i vår hjemlige fauna, og selv i Borneos dype regnskoger er den nesten ikke til å oppdrive.

Producer Neil Nightingale sier det slik:

- Vi trodde nesten ikke våre egne ører da en lokal kjentmann der ute i jungelen mente å ha funnet et eksemplar som kanskje ville blomstre neste natt.

Teamet trosset alt
- Til tross for at vi på det tidspunktet var helt utslitt etter 30 timers anstrengende reise, hastet vi av gårde for å finne blomsten. Vi slet oss gjennom jungelen med tungt kamerautstyr, våte til skinnet av et voldsomt regnvær. Vi fant stedet og blomsten, men den var lukket som en østers. I to døgn ventet vi på at noe skulle skje. Om morgenen tredje dagen ble vi belønnet. Den svære blomsten åpnet seg til summingen av våre kameraer. En vidunderlig opplevelse som vi gjerne deler med en hel verden!

Med lydeffekter som beskyttelse
I dette programmet får vi også se hvordan en spesiell palme skaffer seg beskyttelse fra lyden av klaprende maur. At maurene er gode vaktposter, fikk sannelig Attenborough erfare. Han fikk noen av dem i buksen under forberedelsene til opptak og begynte å steppe. Plutselig forsvant han ut av syne for kameraet, veivende for å bli kvitt de små pliktoppfyllende soldatene.

Historien om palmen og maurene bekrefter at planter og dyr ofte har et samliv til felles nytte og behag. Det er heller ikke ualminnelig at planter får gro inne i sympatisk innstilte dyr.

Om serien
Denne serien om plantenes hemmelighetsfulle liv ble laget over en periode på nesten tre år. David Attenborough, trolig verdens mest kjente skaper av naturprogrammer, er her i sitt ess. Han fører oss inn i botanikkens verden på en måte som i høyeste grad påvirker vårt forhold til våre omgivelser. Han benyttet meget avansert fototeknikk for å nå fram til ønsket resultat.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 22.10.95 og 16.8.98

Bilde
Rafflesia - verdens største snylteblomst.
(BBC-foto: Neil Nightingale)

Naturserie fra BBC (1995)
Originaltittel: The Private Life of Plants
Presentert av David Attenborough og Hans
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna-marie.normann@nrk.no)