Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. oktober 2013 kl 19.45 Oppdrag lykke

Lær å komme i flyt


Denne uken skal deltakerne utfordre seg selv for å lære seg noe nytt. Målet er å komme i flyt, en tilstand hvor negative tanker, stress og bekymring ikke har noen plass fordi vi er oppslukt i det vi holder på med.

-Jeg satt bare og jobbet, og plutselig gikk tiden fra meg, smiler Stål Hermo med en nybundet lakseflue i hånden. Han har gått på kurs for å lære seg fluebinding, og har jobbet så konsentrert og møysommelig med de små delene at timene fløy uten at han merket det.

For å komme i flyt bør oppgaven være litt krevende, slik at vi må anstrenge oss litt for å få det til. Derfor skal deltagerne denne uken utfordre seg selv til å lære seg noe nytt. Kristian har alltid ønsket å kunne danse tango og har bestemt seg for å begynne på kurs, selv om han frykter klamme hender og ustødige bein. Også Stine tar tak i en gammel drøm og oppsøker sangpedagog Kari Gjærum for å lære å synge.

Mentalt fristed- Når vi er i flyt er vi i et mentalt fristedsom er bra for vår mentale helse, forteller veileder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume. De fleste av oss har opplevd flyt når vi løser en vanskelig oppgave på jobben, eller når vi er dypt engasjert i en hobby, men vi er kanskje ikke klar over den positive effekten.

Lisa har også en felles utfordring til gjengen. De får besøk av sjonglør Tomm Percy, og han skal lære dem å sjonglere. Men, ikke nok med det, i løpet av et par timer med øving skal de bli flinke nok til å opptre for en hel barnehage.

Om serien: I "Oppdrag Lykke" møter vi fire vanlige mennesker som har ulike utfordringer, men samme mål – å bli litt lykkeligere. Gjennom åtte episoder følger vi dem i jakten på lykken.

Lisa Vivoll Straume er forsker og ekspert på positiv psykologi. Hun er seriens ekspert som skal lære de fire deltagerne hvordan de kan få det bedre. For lykke kan læres, ifølge Lisa. Positiv psykologi fokuserer på menneskelige styrker og ressurser, og beveger seg bort fra svakhet- og sykdomsfokus.

Stål Hermo, Stine Fjell, Aina Engmann og Kristian Verde har bestemt seg for å ta tak i livene sine, for å prøve å bli mer lykkelige. Ved hjelp av teknikker fra positiv psykologi, skal de prøve å få mer ut av livet. Det krever hardt arbeid, og de vil måtte endre både tankemønstre og gamle vaner. Vil de lykkes?

Deltakerne Aina Engman (40) er arbeidsledig, og leter etter den riktige jobben. Hun skulle ønske hun hadde et bedre selvbilde og større tro på fremtiden.

Kristian Verde (32) jobber som fysioterapeut, og bruker mye tid på å gruble over livet sitt. Det gjør ham ikke lykkelig.

Stine Fjell (47) har et høyt tempo som HR-direktør i en av landets store banker. Hun ønsker å være mer til stede i sitt eget liv og ha mer balanse i livet.

Stål Hermo (39) vet han er heldig. Han har en stor familie og en fin selgerjobb. Egentlig har han alt han ønsker seg. Likevel ser han mørkt på tilværelsen. Det vil han gjerne gjøre noe med.

Egenproduksjon fra NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Regi: Siv Helberg, Karoline Møller, Frode Søreide
Prosjektleder: Randi Helland
Pressensvarlig: Irene Elisabeth Rossland, tlf.:988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf.: 815 65 900