Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. februar 2011 kl 21.10 Holmenkollen - ideen om oss selv

Historien om verdens eldste hoppbakke


Holmenkollens historie er lang og spennende. Til å fortelle den har NRK dukket ned i arkivene og sett gjennom uendelig mange timer med stoff.

Det første Holmenkollrennet ble holdt i 1892. Den gangen var ovarennet og unnarennet to deler av samme naturlige bakke, og hoppet var laget av snø og granbar. Første bakkerekorden var på 21,5 meter.

Nasjonalt ikon
Siden har Holmenkollen vært bygget om og modifisert 18 ganger. I fjor stod den nye bakken klar til prøve-VM. Annette Sagen skapte historie ved å være den første offisielle prøvehopperen, og nå er det mange som håper at kvinnene endelig skal få slippe til i vinteridrettens siste mannsbastion.

Ovarennet var nå blitt en strømlinjeformet stålkonstruksjon på tusen tonn som nesten lå og fløt i luften. Prisen var riktignok astronomisk, men vi snakker om et nasjonalt ikon, verdens eldste hoppbakke som er like berømt som Wembley og Wimbledon. Det er en idrettsarena hvor kongefamilien har vært æresgjester hvert eneste år fra 1906 og frem til i dag – med unntak av krigsårene fra 1941-1945. Det ble nemlig holdt renn der en måned før 9. april i 1940.

Hvor mange millioner nordmenn som til sammen har valfartet hit hvert eneste år, er umulig å sette tall på. Hvor mange forskjellige nasjonaliteter som har besøkt bakken både vinter og sommer, er det bare å gjette på. Bakken er Norges største turistmagnet.

Programskaperne
Det er Edvard Hambro som har dukket ned i arkivene og funnet stoff til å lage denne dokumentaren. Til å kommentere historiens gang har han tatt med seg et lag som består av forfatter Tor Bomann Larsen, hoppentusiast og legendarisk sportskommentator Arne Scheie og ikke minst, skimuseets leder gjennom mange år, Karin Berg.

Sammen gir de unike og spennende perspektiver på historien til dette nasjonale ikonet som nærmest er blitt synonymt med skinasjonen Norge.

Som Bomann Larsen sier: "Gir vi slipp på Holmenkollen så gir vi slipp på ideen om oss selv."

Egenproduksjon (2009)
For ytterligere opplysninger, kontakt: Redaksjonsleder Harald Reitan, tlf 23 04 44 42, 41476060
Producer: Edvard Hambro, 23 04 73 69, 97668334
Kontaktadresse for presse , tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf: 815 65 900