Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. juni 2005 kl 22.30 Med Balkan i blodet

Kroatia på fote igjen

Thorvald Stoltenberg avslutter sin rundtur på Balkan med et besøk i Kroatia. (Foto: NRK)
Thorvald Stoltenberg avslutter sin rundtur på Balkan med et besøk i Kroatia. (Foto: NRK)
Siste del av Thorvald Stoltenbergs rundreise foregår i Kroatia. Landet er igjen i ferd med å bli et populært feriemål, men krigsminnene er fremdeles godt synlige.

Kroatia var den største av de eks-jugoslaviske republikkene. Da de erklærte seg uavhengig i 1991, ledet det til en flere måneder lang borgerkrig i de serbiskdominerte områdene. Fremdeles er det mange som husker massakren i Vukovar, og byen er blitt et minnesmerke over etnisk rensing.

Da krigen begynte, var Kroatia allerede etablert som feriested. Krigshandlingene satte en brå stopper for turisttilstrømmingen. Nå er turistene igjen på vei tilbake, særlig langs den vakre kysten. For Thorvald Stoltenberg vekker gjensynet med landet både minner om en blodig konflikt og om ferier med familien.

Om serien
I år er det 10 år siden Dayton-avtalen gjorde slutt på Europas blodigste konflikt siden 2. verdenskrig. NRKs påtroppende Øst-Europa-korrespondent Knut Magnus Berge inviterte Thorvald Stoltenberg tilbake til sterke møter med mennesker som lever i det Balkan som krigen skapte.

Reisedokumentar, co-produksjon mellom NRK og VideoMaker A/S (2005)
Programleder: Knut Magnus Berge
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 32/92 01 55 79,