Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 6. januar 2001 kl 23.25 Nattkino: Portrett av en dame

Nattkino: Portrett av en dame (t)

NRK1 lørdag 6. januar kl 23.25
Nattkino: Portrett av en dame

Et fengslende kvinneportrett

I kveldens film møter vi Nicole Kidman i rollen som den unge, amerikanske Isabel Archer. Hun vil leve sitt liv som hun vil, uten å begrenses av de krav som et ekteskap innebærer for en kvinne i 1800-tallets sosietet. Men en større arv fra en slektning gjør henne til skyteskive for intriger og dobbeltspill. Snart er hun en fange i et nett av konvensjoner og forventninger hun har prøvd å unngå. Den falske familielykken blir Isabels fengsel.

Isabel Archer er ung, selvstendig og nysgjerrig på livet. Når hennes slektning, Mrs. Touchett, vender tilbake til England etter et besøk i Amerika, følger Isabel med henne. Møtet med det engelske samfunnet som befinner seg i slutten av den viktorianske perioden, skaper en del tumulter - mer for engelskmennene enn for Isabel selv. Isabel er også årsak til stor forbauselse når hun uten videre takker nei til den rike Lord Warburtons frieri.

Pengearv
Fetteren Ralph Touchett interesserer seg for Isabels skjebne, og sørger for at hun arver en god slump penger. Ved hjelp av disse pengene reiser Isabel rundt i verden og havner til slutt i Italia. Gjennom en venn av familien, Madame Merle, blir Isabel kjent med Gilbert Osmond. Isabel gifter seg med Osmond, men uten å ane at hun er ført bak lyset av Madame Merle og Osmond som planlegger å utnytte henne økonomisk.

Snart blir det også klart at Isabels selvstendighet - som Osmond tidligere satte pris på - blir et problem i ekteskapet. Ektemannens følelseskulde bryter etter hvert Isabel ned psykisk, og hun føler seg fanget i en felle uten mulighet til å påvirke situasjonen.

I de største rollene ser vi Nicole Kidman som Isabel Archer, John Malkowich som Gilbert Osmond og Barbara Hershey som Madame Merle.

NRK1 lørdag kl 23.25
Sendt 27.11.00

Britisk-amerikansk spillefilm fra 1996, basert på en roman av Henry James.
Originaltittel: The Portrait of a Lady
Regi Jane Campion
I rollene: Nicole Kidman, John Malkowich, Barbara Hershey
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna-marie.normann@nrk.no)

Bilder
1.Isabel Archer (Nicole Kidman) (Foto: Jurgen Teller)

2. Isabel (Nicole Kidman) og ektemannen Gilbert Osmond (John Malkowich) (Foto: Jurgen Teller.)