Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. desember 2001 kl 23.10 Nobelprisen 100 år: Vitenskapens dramatiske århundre

Oppdagelsene som forandret verden

Vitenskapens dramatiske århundre Den tyske fysikeren Wilhelm Conrad von Röntgen vant historiens første nobelpris. (Arkivbilde SVT)
Vitenskapens dramatiske århundre Den tyske fysikeren Wilhelm Conrad von Röntgen vant historiens første nobelpris. (Arkivbilde SVT)
Røntgenstråler, atombomber, transplantasjoner, datamaskiner og genspleising er eksempler på forskningens gjennombrudd i moderne tid. Kveldens dokumentar ser tilbake på nobelpriser gjennom 100 år og den vitenskapelige utviklingen de gjenspeiler.

Den 10. desember 1901 ble historiens første nobelpris tildelt den tyske fysikkprofessoren Wilhelm Conrad von Röntgen, som oppdaget de mystiske x-strålenes hemmelighet. Røntgenmiraklet ble tatt som nok et bevis på at vitenskap og forskning ville føre til en bedre verden.

Siden den gang er menneskeheten blitt vekselvis sjokkert og begeistret over det vell av nye oppdagelser som vitenskapen har frambrakt. På godt og vondt har verden blitt endret i et tempo som ville ha fått selv doktor Röntgen til å miste pusten.

I dokumentarprogrammet ”Vitenskapens dramatiske århundre” får vi møte 1900-tallets største vitenskapsfolk og ser hvordan deres oppdagelser har inngått i striden om makt, rikdom og kampen for en bedre verden

Nobel-serie
Nobelprisene deles ut hvert år på Alfred Nobels dødsdag den 10. desember, og i år er det hundre år siden prisene ble utdelt for første gang. I forbindelse med jubileet har DR TV, NRK og SVT gått sammen om å produsere en serie dokumentarprogrammer.

I serien inngår blant annet NRK-dokumentaren ”Hundre års kamp for fred”, som sendes i Dok22 på selve jubileumsdagen, 10. desember. Her ser Geir Helljesen på den rollen Nobels fredspris har spilt gjennom 1900-tallet.

Skandinavisk samproduksjon
Programansvarlig: Henrik Prætorius, DR
Kontakt i NRK innkjøpsavdelingen: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99

Bilde
Den tyske fysikeren Wilhelm Conrad von Röntgen vant historiens første nobelpris. (Arkivbilde SVT)