Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. januar 2009 kl 23.30 Ansikt til ansikt

Møte med en norsk verdensstjerne

Ansikt til ansikt: Morten Krogvold har møtt Leif Ove Andsnes. (Foto: Morten Krogvold)
Ansikt til ansikt: Morten Krogvold har møtt Leif Ove Andsnes. (Foto: Morten Krogvold)
Hvert år spiller han mellom 90 og 100 konserter over hele verden. New York Times har utropt ham til "the most accomplished pianist of the new generation", han har vunnet en rekke priser nasjonalt og internasjonalt, og er innehaver av St. Olavs Orden. Møt Leif Ove Andsnes ansikt til ansikt.

Under prøver og forberedelser med Ungdomssymfonikerne i Oslo Konserthus møter Morten Krogvold en konsentrert Leif Ove Andsnes. De to tar også turen til København, der Leif Ove har bosatt seg.

Unngikk nerdestempel
Som 14-15 åring bestemte Leif Ove seg for at det var pianist han skulle bli. Han unngikk nerdestempelet i ungdomsårene fordi han også var ganske god til å spille fotball, men kompisene hans syns nok at flygelet var noe "rart".

Verdens beste pianist?
Leif Ove Andsnes mener at man blir god til det man gjør mye her i livet, og med hans konsertprogram og 240 reisedøgn i året er det åpenbart hva han kan.

Når Morten Krogvold spør ham om han er verdens beste pianist, blir Leif Ove Andsnes litt usikker, og syns spørsmålet er litt "sportsaktig". Det er jakten på øyeblikkene der musikken og han selv blir ett som er Leif Oves mål og drivkraft.

Han har merket at han får folk til å lytte, at han er en god "forteller", og kanskje er det der mye av forklaringen på hans enorme suksess ligger.

Om serien
Det er klart for en ny runde med personlige møter mellom fotografen Morten Krogvold og flere av våre mest kjente og kjære kulturpersonligheter.

De første åtte programmene i serien ble sendt vinteren 2004, og fulgt opp med åtte nye portretter vinteren 2006.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. I "Ansikt til ansikt" tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en unik måte.

Hans metode er samtalen, i jakt på en indre motor og engasjementet hos sine objekter. Så trykker han på avløserknappen og øyeblikket "fryses". Resultatet blir et flersidig portrett, både gjennom samtale og fotografi.

I denne tredje serien møter vi Arthur Arntzen, Shabana Rehman, Arne Nordheim, Lise Fjelstad, Ole Paus, Nina Witoszek, Henning Mankell, Leif Ove Andsnes og Gunnar Sønsteby.

Sendt tidligere.

Innkjøpt portrettserie i ni deler (2008)
Produsert av Fabelaktiv AS
Regi: Arne B. Rosted og Terje Nilsen
Produsenter: Terje Nilsen og Arild Halvorsen
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no