Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. januar 2001 kl 20.30 Vikingfest på Shetland

Vikingfest på Shetland (ttv)

NRK1 søndag 14. januar kl 20.30
Vikingfest på Shetland

Med Tande-P blant vikinger i vesterled

Up-Helly-A\' heter festen shetlenderne feirer den siste tirsdagen i januar. Det glimter i hjelmer, sverd og skjold. Drakehodet på vikingskipet kneiser stolt der det sakte glir framover, ikke på vann, men på asfalt, på vei mot byen Lerwicks park, der vikingene skal sette det i brann. Alf Tande-Petersen har opplevd dette vinterblotet sammen med lokalbefolkningen.

- Det er kanskje ikke karnevalet i Rio, men det er like fargerikt, sier Tande-P. - Og at shetlenderne tar dette på alvor er det ingen tvil om. Så fort det ene årets fest er omme, starter planleggingen av den neste. Den nye jarlen og hans gruppe på rundt 40 mann legger ned mange timer på anskaffelse av drakter og bygging av nytt vikingskip. Skipet er like flott hvert år - ganske utrolig når man tenker på at det skal settes i brann.

Up- Helly-A\'
Up-Helly-A\' er en 100 år gammel hyllest til vikingene. Norske vikinger kom til Shetland rundt år 700, og norske spor er det nok av på øya. En gatestump heter for eksempel \"King Haakon Street\" og skiltet \"Faerdie-maet\" er kanskje ikke så vanskelig å forstå.

Vikingfestivalen i Lerwick samler hvert år 2000-3000 tilreisende. Det er mange i et øyrike som totalt bare teller 23 000 mennesker. Til gjengjeld fins det 300 000 sauer på øya - og ingen ulv!

Guttas dag
Fra frokost til kveld serveres mat og drikke til de bolde vikingene. Kvinnfolkene holder seg på kjøkkenet for å ordne til fest, og å feste det kan shetlenderne. Etter hvert slutter flere seg til vikingopptoget, både skotske sekkepipeblåsere og utkledde fantasifigurer av alle slag. Faklene lyser, og vikingenes rop høres i det stummende mørket. Etter at vikingskipet fortæres av flammene, lyser fyrverkeri opp kveldshimmelen, og de lokale revykreftene viser hva de duger til. Og så er det fest, fest og atter fest - helt til den lyse morgen.

Shetland og Norge
Shetland og Orknøyene tilhørte Norge fram til 1469 da den danske kongen Christian den første pantsatte øyene for å gifte bort datteren sin til James den andre i Skottland. Og i nyere tid, under den andre verdenskrigen, var Shetland redningen for mange nordmenn på flukt fra tyskerne. Shetlands-Larsen er kjent og æret både på Shetland og i Norge. Kanskje det er på tide å løse inn panten, og gjøre Shetland og Orknøyene norske igjen? Norge har nok råd til det, men det er vanskelig å tenke seg Up- Helly-A\' på Karl Johan i Oslo...

NRK1 søndag kl 20.30

Innkjøpt produksjon
Programleder Alf Tande-Petersen
Prosjektleder Eva Marie Gransæter
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder:
1. Tande-P flankert av staute shetlandske vikinger (Foto: Helge Hjelle)
2. Tande-P får kyndig hjelp med viking-munduren (Foto: Helge Hjelle)