Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. mars 2007 kl 21.05 Ingmar Bergman: og teatret

- Verre å ta avskjed med teatret

Ingmar Bergman under prøvene på en forestilling på Dramaten (Foto: SVT)
Ingmar Bergman under prøvene på en forestilling på Dramaten (Foto: SVT)
Ingmar Bergman tok farvel med filmen med "Fanny og Alexander" for over 20 år siden. Det gjorde han uten savn. – Det har vært mye, mye vanskeligere å ta avskjed med teatret, sier han i dag. På sine spaserturer på Fårö kjenner han daglig lengselen etter teatret og skuespillerne der.

På Dramaten i Stockholm har Ingmar Bergman hatt samme arbeidsrom i over 40 år. Det er her han har sine røtter. Sammen med SVTs Marie Nyreröd vender han tilbake til den plassen han satt på den første gangen han så ordentlig teater. Han var 12 år, og stykket het "Stor-Klas och Lill-Klas".

Spøkelser
Akkurat på den plassen på høyre side, andre rad, pleier Bergman å komme tilbake til når scenen er tom mellom prøver og forestilling for å fornemme den magiske stemningen. – Jeg kommer til å spøke her når jeg dør, sier han. Og han har selv møtte spøkelser på Dramaten. En gang så han Harriet Bosse som en tynn, grå skikkelse på gesimsen ovenfor marmorfoajeen.

Totalt har Ingmar Bergman satt opp 125 teaterforestillinger. Årene ved Malmö Stadsteater 1952-1958 savner sidestykke i svensk teater- og filmhistorie. På seks år rakk han å lage ti langfilmer, 22 teateroppsetninger og 24 skuespill for radio. Det var også i løpet av Malmö-tiden at Ingmar Bergman for første gang ga seg i kast med tv-teater.

Gal etter fjernsyn
- Jeg var fullstendig gal etter tv – jeg gikk hjem og så på prøvebildet, sier Ingmar Bergman. Hans største tv-suksess er uten tvil "Scener fra et ekteskap". Da serien ble sendt for første gang i 1973, var det tomt i gatene. Alle satt foran tv-apparatene. Debatten raste og skilsmissene økte. Ingmar Bergman måtte skifte telefonnummer for å slippe å være ekteskapsrådgiver. Han forteller at utgangspunktet for serien var en episode i sitt eget liv.

Om serien om Ingmar Bergman
NRK2 sender tre programmer om Ingmar Bergman i Profil-flaten de neste lørdagene. Første sending handler om filmskaperen, det andre hans forhold til teateret, og det siste om hans verden på Fårö.

Svensk dokumentar (2004)
Produksjon: SVT
Pressekontakt: Inger larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78