Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. september 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Blomstereng i havet

Ferkingstadøyane i Rogaland

Man skal lete lenge etter et område i verden hvor fjørekollen vokser seg større og vakrere enn på Ferkingstadøyane (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Man skal lete lenge etter et område i verden hvor fjørekollen vokser seg større og vakrere enn på Ferkingstadøyane (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Du finner knapt vakrere steder i verden enn de nakne øyene ytterst mot havet. Ferkingstadøyane i Rogaland er ikke noe unntak. Hver eneste vinter blir disse forblåste øyene oversprøytet med salt sjø, og hver vår og sommer blir de dekket av et vidunderlig vakkert teppe av fargerike kystplanter.

Naturfotografen Ole Jakob Vorraa fra Karmøy kjenner disse øyene godt. Han har tidligere vært oppsynsmann i området, og har nå brukt ett år på å følge og filme skiftningene i naturen og plantenes vekst gjennom årstidene.

- Det har blitt mange dager og en god del netter her ute, og det er bare fantastisk å våkne opp i et sånt miljø, midt mellom himmel og hav, med vakre blomster rundt deg, med snøftende sel som nærmeste nabo og fugl overalt, sier Ole Jakob Vorraa.

Flere tusen fugler
Fuglene spiller en helt avgjørende rolle i dette miljøet. Flere tusen hekker på Ferkingstadøyane: toppskarv, svartbak, gråmåke, lomvi, ærfugl, tjeld, havhest, lundefugl og mange flere. Hver eneste dag året rundt henter de fisk og sjømat med seg opp på land.

Denne enorme næringstransporten fra sjø til land har pågått i flere tusen år, og er helt avgjørende for fuglene, men den er minst like viktig for plantene som skal vokse opp på disse øyene. For fugleskit er mat for plantene. En tredel av alt fuglene spiser, kommer ut igjen som høykvalitetsgjødsel. For mange planter blir dette rett og slett for mye, men de som takler gjødselmengden får gode dager.

Sol og salt sjø
Skal det bli riktig vakkert, må også andre krefter virke inn. Bølgeslag og vind stiller krav til blomstenes evne til å holde seg fast. Det kan regne ekstremt, men det kan også være lange tørkeperioder der solen skinner fra morgen til kveld. Når det ikke er et eneste tre som kaster skygge, kan det bli i meste laget.

– Det er helt utrolig å se hvordan enkelte planter klarer å tilpasse seg dette miljøet, sier programansvarlig Svein Haaland. Han er mest imponert over fjørekollen som enkelte steder vokser nærmest ut av selve berget.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert naturprogram fra Program riks, Bergen
Programansvarlig: Svein Haaland, tlf: 55 27 57 63/ 200
Kontaktperson: Ole Jakob Vorraa, tlf: 52 85 13 36/99 51 39 62
Kontaktperson: Magnhild Stiegler, tlf: 55 27 57 55
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83