Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 11. mai 2012 kl 22.15 Eurovisjonens konkurranse for unge musikere

Norge i finalen


Bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad (17) fra Oslo har spilt seg til finalen i Eurovisjonens store konkurranse for unge klassiske solister, Young Musicians. Finalen sendes direkte på NRK1.

– Eivind har en nesten skammelig naturlig musikalitet i spillet sitt, og jeg er sikker på at jeg kommer til å jobbe mer med ham i fremtiden, sa Kringkastingsorkestrets avtroppende sjefsdirigent, Thomas Søndergård, da Eivind ble kåret til årets Virtuos 2012 søndag 18.mars.

En av sju
Forrige helg beviste Eivind igjen. Da var han på plass i Wien for å spille i semifinalen i EBUs store konkurranse - Young Musicians. Etter at 14 musikktalenter fra like mange land spilte for den internasjonale juryen, ble han og seks andre kandidater plukket ut til å spille i den prestisjefylte finalen i kveld.

Ringstad var en av de siste semifinalistene som skulle i ilden, og han spilte musikk av Johannes Brahms, Paul Hindesmith og Carl Maria von Weber. Nå må han forberede seg på å spille for 40 000 mennesker på rådhusplassen i Wien i kveld, sammen med andre, unge musikere fra Armenia, Østerrike, Polen, Tsjekkia, Hviterussland og Tyskland.

- Det er ganske sensasjonelt at lille Norge hevder seg så bra i denne konkurransen. Det blir lagt merke til der ute, sier prosjektleder for Virtuos, Hilde Reiersen.

Young Musicians
Finalen i Eurovision Young Musicians kringkastes av TV- og radiostasjoner i hele Europa, og de sju finalistene får dermed vist seg fram for flere millioner seere og lyttere. Young Musicians er den Europeiske Kringkastingsunionens internasjonale konkurranse for klassiske musikktalenter opp til 19 år.

I Norge er det vinneren av NRKs solistkonkurranse Virtuos som sendes til Young Musicians, nå sist ved Guro Kleven Hagen. I 2008 ble det 3.plass og publikumspris til fiolinist Eldbjørg Hemsing, og i 2006 tok trompetisten Tine Thing Helseth 2.plassen.

Samproduksjon EBU (2012)
Norsk kommentar ved Arild Erikstad
Pressekontakt: Silje Marie Lien, silje.marie.lien@nrk.no, tlf: 975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no